مقدمه
قیمه پلو یا قیمه لاپلو یکی از انواع غذاهای پلویی بسیار محبوب و پرطرفدار ایرانی است که همان خورش قیمه مخلوط با پلو است که به صورت مخلوط تهیه می شود. این غذای خوشمزه بیشتر به صورت نذری و یا افطاری در ماه مبارک رمضان تهیه می شود. قیمه پلو مانند دمی گوجه و مانی پلو جزو پلو های مخلوط می باشد. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه قیمه پلو این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
پیش نیاز و ملزومات
وسایل مورد نیاز برای تهیه قیمه پلو عبارت است از:
- تابه
- ظرف های مناسب
- آبکش
- چنگال
- قابلمه
- قاشق چوبی
- کفگیر
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد لازم قیمه پلو
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- لپه: دو سوم پیمانه (100 گرم)
- برنج: 2 پیمانه (330 گرم)
- نمک و دانه فلفل (کوبیده شده): به میزان لازم
- لیمو عمانی: 4 تا 5 عدد
- پیاز (نگینی خرد شده): 1 عدد (140 گرم)
- مغز ران گوسفند یا گوساله (قیمه ای خرد شده): 400 گرم
- چوب دارچین: 2 تکه
- زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۲ قاشق سوپ خوری
- رب گوجه فرنگی: یک چهارم پیمانه
- زردچوبه (پوودر شده): 1 قاشق چای خوری (3 گرم)
- گل محمدی (پودر شده): 1 قاشق سوپ خوری (6 گرم)
- کره: ۷۰ گرم
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
دوم | خیس کردن لپه
–
لپه را از 24 ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بارآب آن راا عوض کنید). سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید.
سوم | خیس کردن برنج
–
برنج را به مدت 2 تا 3 ساعت در آب و نمک خیس کنید. سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی نمایید.
چهارم | جوشاندن و گرفتن تلخی لیمو عمانی
–
روی لیمو عمانی را با چنگال سوراخ کرده و آن ها را در قابلمه ای حاوی 2 پیمانه آب ریخته، و به مدت 15 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد. در ادامه قابلمه را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید لیمو عمانی ها در همان آب بمانند سپس هنگام مصرف، آن ها را از آب خارج کنید.
پنجم | تفت دادن گوشت و لپه و افزودن ادویه جات
–
برای تفت دادن گوشت و لپه روال زیر را انجام دهید:
- در قابلمه ای حاوی روغن داغ، پیاز را تفت دهید تا نرم وشفاف شود سپس گوشترا به آن اضافه کنید و تفت دهید تا آب آن کاملا کشیده شود. لپهرا به آن بیافزایید و تفت دهید. پس از آن، 5 پیمانه آب، چوب دارچینو زعفران را نیز اضافه کنید و بگذارید تا گوشت و لپه به مدت 3 ساعت بپزند.
- در ادامه، رب گوجه فرنگی را در تابه ای حاوی روغن تفت داده، زردچوبه را به آن افزوده و تفت دهید. سپس آن را به همراه لیمو عمانی، نمک و فلفلدر 30 دقیقه آخر پخت به قابلمه حاوی گوشت و لپه اضافه کنید.
!
پس از پخت گوشت و لپه، چوب دارچین و لیمو عمانی را از آن بیرون بیاورید.
ششم | آبکش کردن برنج
–
برنج را داخل قابلمه ای حاوی آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ تا ۱۴ دقیقه روی حرارت زیاد قرار دهید تا آماده شده سپس آن را آبکش کنید.
هفتم | دم کردن برنج و سرو قیمه پلو
–
برای آماده سازی نهایی قیمه پلو باید:
- در قابلمه ای مقداری روغن داغ، مقداری از برنج و رو آن مقداری از برنج و روی آن مقداری مایه آماده شده ریخته. به همین ترتیب، مایه و گل محمدیرا لابه لای برنج بریزید و روی آن را با برنج بپوشانید. سپس در قابلمه را بگذارید و حرارت را زیاد کرده تا بخار برنج بلند شود.
- در مرحله بعد، کره را با ۳ قاشق سوپ خوری روغن مایع، روی حرارت ملایم داغ کنید. زمانی که بخار برنج بلند شد، آن را روی برنج ریخته، در قابلمه را گذاشته و حرارت را ملایم کنید تا برنج به مدت ۲۵ دقیقه دم بکشد.
در نهایت قیمه پلو را در ظرف مورد نظر بکشید و سرو کنید.
نکات کلیدی
نکات مهم و کلیدی در تهیه قیمه پلوعبارت است از:
- برای جلو گیری از تیره شدن رنگ غذا، بهتر است به جای پودر دارچین،از چوب دارچین استفاده کنید. همچنین چوب دارچین عطر آن را دو چندان می کند.
- می توانید زمانی که لیمو عمانی را از خورش بیرون می آورید، آن را با پشت قاشق در ظرفی فشار دهید و عصاره خارج شده را به مایه خورش اضافه کنید.
- افزودن گل محمدی به این دستور، طعم و عطر متفاوتی به آن می بخشد. در نظر داشته باشید گل محمدی را هنگام دم کردن اضافه کنید تا حرارت زیادی نبیند.
لغات و اصطلاحات
- قورمه سبزی پلو: این دستور مانند قیمه پلو تهیه می شود، با این تفاوت که باید به جای مواد قیمه، لابه لای برنج، قورمه سبزی (کم آب و بدون لوبیا) بریزید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی سانازسانیا
- وبسایت های معتبر آشپزی
این غذا خیلییی خوشمزست