

مقدمه
گرِیپفروت یا نارَنگور (Grapefruit) میوهای از خانواده مرکبات (مانند پرتقال، نارنگی، لیموترش و…) با پوست زردرنگ یا گاهی سبز رنگ است و اغلب مزه ترش مایل به تلخی دارد. گاهی نیز شیرین است. گفته می شود که گریپ فروت احتمالا از پیوند پرتقال و دارابی به دست آمده است. این میوه را در زبان انگلیسی میوه خوشهای مینامند، زیرا مانند انگور به شکل خوشه به مقدار زیادی حتی تا دوازده تا بر روی شاخه میروید. از نظر طب سنتی، گریپ فروت طبع سرد و تر دارد.
در این مطلب؛ خواص و ویتامین ها، طبع، عوارض و مشخصات گیاه ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از این میوه به دست آورید.
متن اصلی
مشخصات گریپ فروت
مشخصات میوه گریپ فروت عبارت است از:
- نام لاتین: Pomelo, Grape fruit
- آشکال دارویی: میوه پوست
مزاج، طبع و مصلح گریپ فروت
- مزاج گریپ فروت: مزاج این میوه سرد و تر بوده و رطوبت آن بسیار زیاد است
- مصلح گریپ فروت: عسل و گلنگبین مصلحات گریپ فروت هستند
ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی گریپ فروت
ارزش غذایی 100 گرم گریپ فروت به صورت زیر است:
تشکیل دهنده اصلی |
مقدار در100 گرم |
انرژی (کالری) |
33 کیلوکالری |
کربوهیدرات |
8.41 گرم |
پروتئین |
0.69 گرم |
چربی |
0.10 گرم |
آب |
90.48 گرم |
فیبر |
1.10 گرم |
قند |
7.31 گرم |
ویتامین ها |
مقدار در100 گرم |
2.00 میکروگرم |
|
0.13 میلی گرم |
|
33.30 میلی گرم |
|
0.04 میلی گرم |
|
0.02 میلی گرم |
|
0.27 میلی گرم |
|
7.70 میلی گرم |
|
0.28 میلی گرم |
|
0.04 میلی گرم |
|
10.00 میکروگرم |
|
نام ماده معدنی |
مقدار در 100 گرم |
کلسیم |
12.00 میلی گرم |
آهن |
0.06 میلی گرم |
منیزیم |
9.00 میلی گرم |
8.00 میلی گرم |
|
148.00 میلی گرم |
|
0.07 میلی گرم |
|
0.05 میلی گرم |
|
0.01 میلی گرم |
|
سلنیم |
1.40 میکروگرم |
خواص و فواید درمانی گریپ فروت
خواص گریپ فروت عبارت است از:
- مفید برای پوست: گریپ فروت دارای خواص قابض طبیعی است و می تواند پوست را از شر چربی های اضافی خلاص کرده و منافذ را سفت کند.گریپ فروت همچنین دارای خواص ضد عفونی کننده است که به از بین بردن باکتریها کمک میکند و شیوع آکنه را از بین میبرد
- کمک به سلامت ریه: آنتی اکسیدان موجود در گریپ فروت ریه و سیستم تنفسی را پاک نموده و عفونت زدایی میکند. از این رو مصرف آن به درمان اختلالات تنفسی و بیماریهای ریوی کمک می کند. گفته می شود افرادی که گریپ فروت مصرف میکنند، تا حد زیادی از ابتلا به سرطان ریه در امان هستند
- کمک به کاهش وزن: گریپفروت میوهای مفید برای لاغری است. فیبر موجود در این میوه به ایجاد احساس سیری کمک کرده و کالری مصرفی را کاهش میدهد. همچنین گریپ فروت اما آب زیادی داشته و کالری آن کم است و این مساله نیز به کاهش وزن مفید کمک می کند
- مفید برای سلامت قلب: مصرف منظم گریپ فروت از طریق کاهش عوامل خطر بیماری قلبی مثل فشار خون و کلسترول بالا، سلامت قلب را بهبود میبخشد
- مفید برای کبد: گریپ فروت مواد مفیدی چون ویتامین Aو ویتامین C، مواد معدنی و آنتی اکسیدان دارد که با از بین بردن سموم و سمزدایی کبد، موجب پاکسازی و بهبود عملکرد کبد میشود. سم زدایی کبد می تواند تا حد زیادی از افسردگی، سفتی عضلات، سردردهای مزمن و همچنین کبد چرب و سیروز کبدی جلوگیری میکند.
عوارض و موارد منع مصرف گریپ فروت
با وجود خواصی که گریپ فروت دارد، اما مصرف آن برای برخی افراد مضر بوده و زیاده روی در مصرف آن نیز عوارضی را به دنبال دارد که عبارتند از:
- مضر برای بیماران کلیوی: میوه گریپ فروت حاوی مقدار زیادی پتاسیم است و ممکن است برای افرادی که کلیه های آن ها قادر به دفع کافی پتاسیم از خون نیست، مضر باشد. انباشت، پتاسیم در بدن خطرناک بوده و ممکن است حتی جان فرد را به خطر بیاندازد
- مختل شدن اثر آنزیم در بدن: آب گریپ فروت باعث می شود اثر آنزیمی که غلظت داروها و سموم موجود در خون را کنترل می کند، مختل شود. بنابراین مواد فعال داروها میتوانند در بدن به مقادیر خطرناکی جمع شده و یا برعکس، ممکن است اثر داروها به دلیل غلظت بیش از حد کم، کاهش یابد
- ضعیف شدن سیستم ایمنی: گریپ فروت می تواند در برخی افراد ایجاد مشکلات در سیستم ایمنی کند. بنابراین افرادی که دارای ضعف سیستم ایمنی هستند، مانند بیماران سرطانی که شیمی درمانی می گیرند، باید برای مصرف گریپ فروت با پزشک خود مشورت کنند
- ایجاد آلرژی: گریپ فروت ممکن است در برخی افراد آلرژی ایجاد کند. علائم شایع حساسیت به گریپ فروت مواردی مانند خارش، سوزش و تورم لب ها و … می باشند.
مشخصات گیاه گریپ فروت
درختی است متوسط خاردار برگهای آن سبز چرمی ساده و کامل با دمبرگ بالدار بیضی نوک تیز موجدار گل و شکوفههای آن سفید شیبه سایر انواع مرکبات، میوه آن درشت و خیلی بزرگ تر از پرتقال پوست آن وقتی که رسیده باشد نازک، رنگ آن ابتدا سبز و پس از رسیدن به رنگ زرد روشن گوگردی درخشان و صاف و اگر از حد رسیدن گذشته و باز چیده نشود پوست آن کلفت و اسفنج سفید داخل پوست آن ضخیم و قسمت خوراکی آن کم آب میشود. میوه رسیدة آن دارای پولیی آبدار به رنگ زرد کمرنگ با طعم ترش و یا ترش و شیرین و کمی تلخ و لطیف است. نوعی از آن دارای پولیی قرمز رنگ است که آن را در شمال ایران تو سرخ مینامند. گریپ فروت در چین و هند و مناطق خاورمیانه چون یونان، فلسطین، سوریه و ایران پرورش داده میشود. در ایران در شمال ایران و بیشتر در مناطق جنوب کشور کاشته میشود.