میوه نارنگی

میوه نارنگی | خواص، مضرات و طبع

0

مقدمه

نارنگی میوه ای از دسته مرکبات (مانند پرتقال، لیمو ترش، نارنج و …) است. این میوه ظاهری شبیه به پرتقال داشته اما نسبت به آن کوچک‌تر، با طعم ترش و شیرین ‌تر و پوست نرم تری است. نارنگی نارس به رنگ سبز بوده و هرچه رسیده تر می شود، پوست آن رو به نارنجی و زرد می رود. نارنگی از میوه های محبوب پاییز و زمستان است و خواص فراوانی مانند ویتامین‌های A، C، B1، B2 و … و مواد معدنی مانند فسفر، پتاسیم و … دارد. از نظر طب سنتی، طبع نارنگی سرد و تر است.

در این مطلب؛ پیشینه، خواص و ویتامین ها، طبع، مضرات و مشخصات گیاه نارنگی ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از نارنگی به دست آورید.

متن اصلی

مشخصات نارنگی

مشخصات میوه نارنگی عبارت است از:

  • نامهای دیگر: یوسف افندی
  • نام لاتین: Tangerine, Mandarin
  • اشکال دارویی: میوه، شکوفه، برگ، پوست

پیشینه و تاریخچه نارنگی

پیشینه نارنگی

یکی از قدیمی‌ترین انواع نارنگی، معروف به Dancy Tangerine در اواخر قرن نوزدهم در فلوریدای آمریکا کشت می‌شده‌است. امروزه نارنگی در کشورهای تولیدکننده مرکبات مانند چین، اسپانیا، برزیل، ژاپن و ایران تولید می‌شود.

مزاج، طبع و مصلح نارنگی

طبع و مصلح نارنگی عبارت است از:

  • مزاج نارنگی: طبع نارنگی سرد و تر است
  • مصلح نارنگی: مصلح نارنگی موادی مانند عسل و گلانگبین هستند.

ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی نارنگی

ترکیبات و ویتامین های نارنگی

ارزش غذایی 100 گرم نارنگی به صورت زیر است:

مواد اصلی تشکیل دهنده

مقدار در100 گرم

انرژی (کالری)

53  کیلوکالری

کربوهیدرات

13.34  گرم

پروتئین

0.81  گرم

چربی

0.31  گرم

آب

85.17  گرم

فیبر

1.80  گرم

قند

10.58  گرم

ویتامین ها

مقدار در 100 گرم

ویتامین  A

34.00 میکروگرم

ویتامین  D  

0.00 میکروگرم

ویتامین  E

0.20 میلی گرم

ویتامین  C

26.70  میلی گرم

تیامین  (B1)

0.06  میلی گرم

ریبوفلاوین  (B2)

0.04  میلی گرم

نیاسین  (B3)

0.38  میلی گرم

کولین  (B4)

10.20 میلی گرم

پانتوتنیک اسید  (B5)

0.22  میلی گرم

ویتامین  B6

0.08  میلی گرم

فولات  (B9)

16.00 میکروگرم

نام ماده معدنی

مقدار در 100 گرم

کلسیم

37.00  میلی گرم

آهن

0.15  میلی گرم

منیزیم

12.00  میلی گرم

فسفر

20.00  میلی گرم

پتاسیم

166.00  میلی گرم

سدیم

2.00  میلی گرم

روی

0.07  میلی گرم

مس

0.04  میلی گرم

منگنز

0.04  میلی گرم

سلنیم

0.10  میکروگرم

خواص و فواید درمانی نارنگی

خواص نارنگی

خواص نارنگی عبارت است از:

  • کمک به سلامت دستگاه گوارش: نارنگی جزو میوه های بسیار آبدار است. همچنین این میوه حاوی ویتامین A است، بنابراین به بهبود جذب مواد مغذی کمک کرده و دستگاه گوارش را هیدراته نگه دارد. فیبر فراوان در نارنگی نیز برای روده ها بسیار مفید است
  • افزایش تقویت سیستم ایمنی بدن: نارنگی منبعی غنی از ویتامین C و یکی از عوامل تقویت کننده سیستم ایمنی است. مصرف این میوه می‌تواند باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، تب و مشکلاتی از این دست شود
  • حفظ سلامت چشم: ویتامین سی موجود در نارنگی به تاخیر در شروع آب مروارید یا دژنراسیون ماکولا کمک می کند. همچنین تاثیر مصرف ویتامین C و سایر آنتی‌اکسیدان‌ها بر حفظ سلامت چشم‌ها در برخی تحقیقات ثابت شده است
  • سلامت قلب: برخی ترکیبات موجود در نارنگی، از تصلب شرایین که علت اصلی بسیاری از حملات قلبی و سکته است پیشگیری می‌کند. همچنین این میوه به کاهش سطح کلسترول بد خون کمک کرده و پتاسیم بالای آن برای تعادل فشار خون و تقویت عضله قلب مفید است
  • کند شدن روند پیری: نارنگی دارای آنتی اکسیدان‌ است که باعث درخشش و جوانی پوست شده و با تحریک تولید کلاژن و الاستین روند پیری را به تاخیر می‌اندازد. همچنین این میوه ویتامین A دارد که روند ایجاد چین و چروک در پوست را کند می‌کند.
  • تقویت خلق و خو: براساس برخی تحقیقات، استشمام عطر نارنگی می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب آرام کمک کند. ویتامین Cموجود در نارنگی غدد آدرنال را تنظیم می‌کند و یکی از درمان‌های خوب برای رفع بی‌خوابی و بدخلقی است.

عوارض و موارد منع مصرف نارنگی

مضرات نارنگی

با وجود خواصی که نارنگی دارد، اما ممکن است مصرف آن برای برخی افراد مضر باشد و همچنین زیاده روی در مصرف آن باعث عوارضی می شود که عبارتند از:

  • مضر برای افراد حساس به آفتاب: افرادی که به نور خورشید حساسیت داشته و نمی‌توانند بدون ضد آفتاب در معرض نور خورشید باشند، باید از مصرف زیاد نارنگی اجتناب کنند، چرا که باعث افزایش آلرژی پوستی در آنها می‌شود.
  • ایجاد آسیب به دندان ‌ها: نارنگی اسید زیادی دارد و مصرف زیاد آن می‌تواند به مینای دندان آسیب رسانده و آن را از بین ببرد
  • ایجاد مشکلات معده: زیاده روی در مصرف نارنگی باعث ایجاد التهاب یا زخم معده شده، و سوزش و ریفلاکس معده را در پی دارد.

مشخصات گیاه نارنگی

مشخصات گیاه نارنگی

درختی است کوچک، پرشاخه و پربار برگ‌هایش باریک و نیزه ای، میوه آن کوچک پوست آن نارنجی مایل به قرمز می‌باشد در نوع نمی پوست آن از میوه جدا می‌شود و شیرین است و در نوع انشو، پوست آن نازک و صاف و به میوه چسبیده و طعم آن نیز شیرین است. در شمال ایران و در جنوب نیز کاشته می‌شود

منابع و ارجاعات

  • کتاب میوه درمانی
  • ویکی پدیا
  • منابع تخصصی حوزه تغذیه و سلامت
 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × دو =