مقدمه
خُرمالو، میوه چندین گونه از گیاهان گلدار دولپهای از سرده خرمالو است. برخی از این گیاهان، برگریز و برخی همیشه سبز هستند. این میوه نارنجی رنگ چند نوع مختلف دارد که عبارتند از خرمالو آمریکایی، خرمالو سیاه، خرمالو ژاپنی، خُرمندی و سیب مخملی. از نظر طب سنتی، طبع خرمالو گرم و تر است. خرمالو هم به صورت میوه خام مصرف می شود و هم در تهیه انواع دسر و کیک کاربرد دارد.
در این مطلب؛ خواص و ویتامین ها، انواع، عوارض، طبع و مشخصات گیاه خرمالو ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از خرمالو به دست آورید.
متن اصلی
مشخصات خرمالو
مشخصات میوه خرمالو عبارت است از:
- نام لاتین: Kaki و Japanese persimmon
- آشکال دارویی: میوه، کاسبرگ گل، برگ
انواع خرمالو
انواع خرمالو عبارت است از:
- خرمالو ژاپنی: این نوع خرمالو، بیشترین تولید جهانی را به خود اختصاص داده و در سطح وسیعی کشت میشود. این گونه، بسیار خوشطعم بوده و برگهایی پهن و سفت دارد. این میوه دارای تانن بالایی است که میوه نارس را گس و تلخ میکند. با بالغ شدن میوه، سطح تانن کاهش مییابد
- خرمالوی آمریکایی: این نوع خرمالو، در پاییز یا پس از نخستین یخبندان، برداشت میشود و میوه آن، بهصورت تازه یا پخته شده، در دسر و پودینگ کاربرد دارد
- خرمالوی سیاه: نوع نارس این خرمالو، پوست سبز و بافت گوشتی سفید رنگی دارد و در زمان رسیدن به رنگ سیاه در میآید
- مابولو یا سیب مخملی: اصالتا به کشور فیلیپین تعلق داشته و رنگ قرمز روشن دارد
- خرماندو یا خُرمندی: این نوع خرمالو متعلق به جنوب غربی آسیا و جنوب شرقی اروپا است.
مزاج، طبع و مصلح خرمالو
طبع و مصلح خرمالو عبارت است از:
- مزاج خرمالو: خرمالو دارای طبع گرم و تر است
- مصلح خرمالو: انار ترش، لیمو و نارنج از جمله مصلح های مناسب برای خرمالو است. دمنوشهایی مانند بهار نارنج و چای سبز نیز میتوانند در تعدیل مزاج خرمالو موثر باشند.
ویتامین ها و مواد معدنی خرمالو
ارزش غذایی 100 گرم خرمالو به صورت زیر است:
تشکیل دهنده اصلی |
مقدار در100 گرم |
انرژی (کالری) |
127 کیلوکالری |
کربوهیدرات |
33.50 گرم |
پروتئین |
0.80 گرم |
چربی |
0.40 گرم |
آب |
64.40 گرم |
ویتامین |
مقدار در 100 گرم |
66.00 میلی گرم |
|
مواد معدنی |
مقدار در 100 گرم |
کلسیم |
27.00 میلی گرم |
2.50 میلی گرم |
|
26.00 میلی گرم |
|
310.00 میلی گرم |
|
سدیم |
1.00 میلی گرم |
خواص و فواید درمانی خرمالو
خواص خرمالو عبارت است از:
- مفید برای سلامت قلب: ترکیب قدرتمند مواد مغذی موجود در خرمالو آن را به انتخابی عالی برای تقویت سلامت قلب تبدیل میکند. خرمالو حاوی آنتی اکسیدان های فلاونوئیدی از جمله کوئرستین و کامفرول است. در چندین مطالعه مصرف رژیم غذایی سرشار از فلاونوئید با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است
- کمک به سلامت پوست: خرمالو به عنوان یک درمان برای مشکلات پوستی مانند لک، جای زخم، جوش، رنگدانههای ناهموار و اگزما استفاده میشود. این به دلیل خواص ضد التهابی، آنتیاکسیدانها و دیگر ترکیبات زیستی فعال موجود در خرمالو است
- سرشار از فیبر: غذاهای سرشار از فیبر محلول، مانند میوه ها و سبزیجات، می توانند با کمک به بدن در دفع مقادیر اضافی کلسترول، به کاهش سطح کلسترول بالا کمک کنند. خرمالو میوه ای با فیبر بالا است که نشان داده است سطح کلسترول LDL را کاهش می دهد
- کمک به بهبود بینایی: خرمالو حاوی آنتیاکسیدانهایی است که برای سلامت چشم حیاتی هستند. خرمالو همچنین حاوی لوتئین و زآگزانتین است که آنتیاکسیدانهای کاروتنوئیدی هستند که بینایی سالم را نیز تقویت میکنند.
عوارض و موارد منع مصرف خرمالو
باوجود خواصی که خرمالو دارد، اما ممکن است برای برخی افراد مضر بوده و یا زیاده روی در مصرف آن عوارض زیر را به وجود آورد:
- واکنش آلرژیک: خرمالو ممکن است در برخی افراد حساسیت ایجاد کند
- ایجاد تداخل دارویی: در طول مدت مصرف دارو برای فشار خون بالا یا کاهش سرعت لخته شدن خون، از مصرف خرمالو باید پرهیز کرد
- ایجاد مشکلات گوارشی: مصرف زیاد خرمالو میتواند منجر به انسداد روده، اسهال، استفراغ و انواع دیگر مشکلات مربوط به معده شود.
مشخصات گیاه خرمالو
درخت کوتاهی است به ارتفاع 4-۵ متر برگهای آن ساده کامل متناوب بیضی نوک تیز و بدون دندانه به رنگ سبز حنایی گلهای آن کوچک در گروه چند تایی به رنگ سفید با حاشیه زرد رنگ با منفرد میوه آن شلغمی شکل به رنگ نارنجی که پس از رسیدن قرمز تیره میشود و به ابعاد یک سیب است. گوشت میوه آن نرم در حالت نارس گس و در حالت رسیدن شیرین و مطبوع است. درخت خرمالو از طریق پیوند روی پایه کلهر ازدیاد میشود. میوههای خرمالو در ایران در شهرها که به طور منفرد کاشته میشود. معمولاً بدون تخم است ولی در کنار دریای خزر در اثر وجود کلهو گلهای آن تلقیح شده و تخمدار میشود. خرمالو بومی چین و ژاپن است و در ایران به طور پرورشی و پیوند روی کلهو تکثیر میشود. تخم بو داده خرمالو را به جای قهوه در چین کوبیده و استفاده میکنند.
منابع و ارجاعات
- کتاب میوه درمانی
- ویکی پدیا
- منابع تخصصی حوزه تغذیه و سلامت