توت فرنگی

خواص میوه توت فرنگی

0

مقدمه

توت فرنگی میوه ای شبیه توت ولی کمی درشت تر است. رنگ آن قرمز و طعم آن ترش و مطبوع است. بوته توت فرنگی کوتاه و دارای برگ هایی درشت و ساقه هایی باریک و خزنده است که روی زمین می خوابد و ریشه می دواند. توت فرنگی به صورت وحشی و اهلی می روید و به اسامی چپلک، چپالک، شالکه و چلم نیز خوانده می شود. طبع توت فرنگی سرد و تر است. این میوه هم به صورت خام مصرف می شود و هم با آن محصولات غذایی متنوعی مانند کیک، مربای توت فرنگی، شربت توت فرنگی، ژله و … تهیه می شود.

در این مطلب؛ خواص و ویتامین ها، عوارض، ارزش غذایی، کاربردها و مشخصات گیاه توت فرنگی ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از توت فرنگی به دست آورید.

متن اصلی

مشخصات توت فرنگی

مشخصات میوه توت فرنگی عبارت است از:

  • نامهای دیگر: چیلک
  • نام لاتین: Strawberry
  • اشکال دارویی: میوه، برگ، ریشه

مزاج، طبع و مصلح توت فرنگی

طبع توت فرنگی

طبع و مصلح توت فرنگی عبارت است از:

  • طبع توت فرنگی: طبع و مزاج توت‌ فرنگی سرد و تر است
  • مصلح توت فرنگی: توت فرنگی اگر ترش باشد مزاج آن رو به خشکی می‌رود و کمی قابض خواهد بود. هرچه توت فرنگی رسیده ‌تر و شیرین ‌تر باشد، سردی آن کمتر و خاصیت لینت ‌دهندگی پیدا می‌کند.

ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی توت فرنگی

ارزش غذایی 100 گرم توت فرنگی به صورت زیر است:

مواد تشکیل دهنده اصلی

مقدار در 100 گرم

انرژی (کالری)

32  کیلوکالری

کربوهیدرات

7.68  گرم

پروتئین

0.67  گرم

چربی

0.30  گرم

آب

90.95  گرم

فیبر

2.00  گرم

قند

4.89  گرم

ویتامین ها

مقدار در 100 گرم

ویتامین  A

1.00  میکروگرم

ویتامین  E

0.29  میلی گرم

ویتامین  K

2.20  میکروگرم

ویتامین  C

58.80  میلی گرم

تیامین  (B1)

0.02  میلی گرم

ریبوفلاوین  (B2)

0.02  میلی گرم

نیاسین  (B3) 

0.39  میلی گرم

کولین  (B4)

5.70 میلی گرم

پانتوتنیک اسید  (B5)

0.13  میلی گرم

ویتامین B6

0.05  میلی گرم

فولات (B9)

24.00 میکروگرم

مواد معدنی

مقدار در 100 گرم

کلسیم

16.00  میلی گرم

آهن

0.41  میلی گرم

منیزیم

13.00  میلی گرم

فسفر

24.00  میلی گرم

پتاسیم

153.00  میلی گرم

سدیم

1.00  میلی گرم

روی

0.14  میلی گرم

مس

0.05  میلی گرم

منگنز

0.39  میلی گرم

سلنیم

0.40  میکروگرم

خواص و فواید درمانی توت فرنگی

فواید توت فرنگی

خواص و فواید توت فرنگی عبارت است از:

  • خاصیت ضدسرطانی: توت فرنگی مقادیر قابل توجهی ویتامین C و فیبر دارد و در مقابله با سرطان مری و معده بسیار مفید است. همچنین این میوه می تواند به مبارزه در برابر سرطان پوست، ریه و مثانه نیز کمک کند
  • کمک به ناباروری در مردان: وجود آنتی اکسیدان های قوی در توت فرنگی باعث می شود که مانند ویتامین C باعث افزایش تعداد اسپرم ها در مردان شود و به باروری کمک کند
  • تنظیم فشارخون: نوعی آنتی اکسیدان بسیار قدرتمند در توت فرنگی وجود دارد که در کاهش رطوبت عروق خونی اثر داشته و می‌توانند فشارخون را کاهش دهند. همچنین فیبر و پتاسیم موجود در این میوه برای کاهش فشار خون مفید است
  • مفید برای کبد: اسیدهای طبیعی موجود در توت فرنگی به حفاظت از کبد کمک کرده و از تجمع سموم و مواد زائد در بدن جلوگیری می‌نمایند. مصرف منظم توت فرنگی می‌تواند به کاهش فشار خون و کاهش سطح اسید اوریک خون کمک کند، که این مساله برای افراد مبتلا به کبد چرب یا کسانی که با مشکلات فشار خون مواجه هستند، بسیار مهم است
  • کمک به سلامت رحم: یکی از خواص توت فرنگی برای زنان، کمک به سلامت رحم است. توت فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان‌ها است و بدین دلیل از رشد عوامل بیماری‌زا مانند قارچ ‌ها در داخل رحم جلوگیری می‌کند.
پیشنهاد ویژه خواص و مضرات آلبالو

عوارض و موارد منع مصرف توت فرنگی

مضرات توت فرنگی

با وجود خواصی که توت فرنگی دارد، مصرف آن برای برخی افراد مضر بوده و یا زیاده روی در مصرف آن باعث عوارض زیر خواهد شد:

  • ایجاد حساسیت یا آلرژی: آلرژی به توت فرنگی در کودکان نسبتا رایج است، توت فرنگی حاوی یک پروتئین است و کسانی که به گرده گل و یا سیب حساسیت دارند ممکن است در مقابل توت فرنگی نیز واکنش نشان دهند. به این علت مصرف توت فرنگی برای شیرخواران زیر یک سال ممنوع است
  • ایجاد مسمومیت: توت فرنگی ممکن است حاوی مواد آفت کش باقی مانده باشد و سبب مسمومیت شود. البته اگر محصول ارگانیک خریداری می کنید، دیگر نیازی به نگرانی نیست
  • تشدید مشکلات کلیوی: مصرف زیاد پتاسیم می تواند برای افرادی که مشکلات کلیوی دارند مضر است. اگر کلیه ها قادر به از بین بردن پتاسیم اضافی از خون نباشند، می تواند به هیپرکالمی یا سطح بالای پتاسیم منجر شود و این می تواند منجر به استفراغ، مشکلات تنفس و تپش قلب شود
  • تشدید اختلالات خونریزی: توت فرنگی ممکن است زمان خونریزی را افزایش دهد و حتی خطر کبودی را در افراد بیشتر کند. اگر اختلالات خونریزی دارید، مراقب باشید و با احتیاط بیشتری مصرف کنید.

کاربرد و موارد مصرف توت فرنگی

توت فرنگی هم به صورت خام و هم پخته مانند مربا و مارمالاد مصرف می شود. هم چنین مواد خوراکی متنوعی مانند کیک و کلوچه، بستنی، ژله، اسموتی و … با توت فرنگی تهیه می شود.

مشخصات گیاه توت فرنگی

گیاه توت فرنگی

گیاهی است چند ساله ساقه آن در عین حال که ساقه هوایی است. مانند ساقه زیر زمینی عمل میکند به این ترتیب که در نقاط مختلف ساقه که روی زمین و خاک گسترده است. پایه‌هایی ریشه دار ایجاد شده به خاک می‌رود و از آن نقطه به بعد منشأ گیاه و بوته جدید مستقلی می‌شود و از همان محل گره برگ‌های آن به صورت گروهی برگ، که دمبرگ‌ها همه به یک نقطه پایین وصل شده اند می‌روید. ساقه‌ها یک یا چند گل سفید می‌دهند. میوه آن مرکب شبیه توت ولی آبدار بزرگ‌تر، نرم و شیرین و با ترش و شیرین بسته به ارقام آن می‌باشد. تکثیر توت ‌فرنگی از طریق کشت بذر آن است و در ماه مرداد بی درنگ پس از برداشت در خاکی که مخلوطی از ماسه و خاک برگ و خاک باشد انجام می‌گیرد. بدر که کمی روی آن خاک ریخته شده در جای نیمه سایه کاشته می‌شود و همین که برگ‌ها ظاهر شدند آنها را در شناسی به فاصله ۱۰ سانتی متری نشا می‌کنند و این نهال‌ها زمستان را در شناسی می‌گذرانند و در اوایل بهار به فاصله ۲۵ سانتی متر در مزرعه کاشته می‌شوند. روش دوم کاشت پایه‌هایی از بوته توت‌فرنگی است که برای تکثیر جدا می‌شود. این کار در اواسط تابستان انجام و از پایه‌های مادری جدا می‌شوند. این نهال‌ها در خزانه انتظار برای ریشه دار شدن کاشته می‌شوند و پس از آن در اوایل پاییز در محل اصلی با فاصله ۴۰-۳۰ سانتی متر منتقل و دوباره کاشته می‌شوند. محصول این پایه‌ها در خردادماه سال بعد برداشت می‌شود. از یک قطعه توت‌فرنگی نباید بیش از ۳-۲ سال محصول برداشت و پس از آن باید مزرعه و خاک تجدید و آماده شود.

منابع و ارجاعات

  • کتاب میوه درمانی
  • منابع تخصصی حوزه مواد غذایی
 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − 5 =