مقدمه
انبه یکی از میوه های موجود در طبیعت است. این میوه، تک دانه یا تک هسته ای (مانند هلو، گیلاس، زردآلو و …) بوده و گوشت نرم و لطیفی دارد. در بعضی از نقاط جهان، از انبه، به عنوان پادشاه میوه ها یاد می شود. انبه، بومی کشور هند و کشورهای آسیای جنوب شرقی بوده و تقریبا بیش از ۴۰۰۰ سال است که کشت میشود.
در این مطلب؛ خواص و ویتامین ها، عوارض، کاربردها و طبع انبه ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از این میوه خوشمزه و لذیذ به دست آورید.
متن اصلی
مشخصات انبه
مشخصات میوه انبه عبارت است از:
- نامهای دیگر: انج، آنب و نغزک
- نام لاتین: Mango
- آشکال دارویی: میوه، پوست درخت، برگ، پوست ریشه، مغز هسته، گل
مزاج، طبع و مصلح
طبع و مصلح انبه عبارت است از:
- مزاج: طبع انبه ی نیمه رسیده، سرد و خشک و طبع انبه ی رسیده و شیرین، گرم و خشک است
- مصلح: مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج انبه، موادی مانند مویز، زنجبیل، نمک، روغن زیتون و شربت زرشک هستند.
ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی انبه
جدول ارزش غذایی 100 گرم انبه به صورت زیر است:
تشکیل دهنده اصلی |
مقدار در 100 گرم |
انرژی (کالری) |
60 کیلوکالری |
کربوهیدرات |
14.98 گرم |
پروتئین |
0.82 گرم |
چربی |
0.38 گرم |
آب |
83.46 گرم |
فیبر |
1.60 گرم |
قند |
13.66 گرم |
انرژی (کالری) |
60 کیلوکالری |
کربوهیدرات |
14.98 گرم |
پروتئین |
0.82 گرم |
چربی |
0.38 گرم |
آب |
83.46 گرم |
فیبر |
1.60 گرم |
نام ویتامین |
مقدار در 100 گرم |
54.00 میکروگرم |
|
0.90 میلی گرم |
|
ویتامین K |
4.20 میکروگرم |
ویتامین C |
36.40 میلی گرم |
تیامین (B1) |
0.03 میلی گرم |
B2(ریبوفلاوین) |
0.04 میلی گرم |
B3 (نیاسین) |
0.67 میلی گرم |
کولین (B4) |
7.60 میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) |
0.20 میلی گرم |
ویتامین B6 |
0.12 میلی گرم |
فولات (B9) |
43.00 میکروگرم |
نام ماده معدنی |
مقدار در 100 گرم |
کلسیم |
11.00 میلی گرم |
آهن |
0.16 میلی گرم |
منیزیم |
10.00 میلی گرم |
فسفر |
14.00 میلی گرم |
پتاسیم |
168.00 میلی گرم |
سدیم |
1.00 میلی گرم |
روی |
0.09 میلی گرم |
مس |
0.11 میلی گرم |
منگنز |
0.06 میلی گرم |
سلنیم |
0.60 میکروگرم |
خواص و فواید درمانی انبه
خواص انبه عبارت است از:
- کمک به کاهش ابتلا به بیماری قلبی: مصرف انبه می تواند به کاهش چربی بدن و کنترل سطح قند خون کمک کند. انبه حاوی پتاسیم و منیزیم است که احتمالا شانس ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهند. بر طبق تحقیق دانشگاهی، مصرف منیزیم ممکن است سلامت قلب را بهبود ببخشد. پتاسیم نیز ممکن است فشار روی رگهای خونی را کاهش دهد
- تقویت سلامت چشم ها: انبه حاوی ویتامین آ هست. ویتامین A و بتاکاروتن موجود در این میوه ممکن است در تقویت سلامت چشم ها اثرگذار باشند. ویتامین A سلامت چشم و بینایی را بهبود
- بهبود سلامت دستگاه گوارش: انبه حاوی آنزیم هایی مانند آمیلاز است. این آنزیم ها ممکن است به بهبود فرآیندهای گوارشی کمک کند
- کاهش خطر ابتلا به سرطان: گوشت انبه حاوی کاروتنوئیدها، اسید اسکوربیک، ترپینوئید و پلی فنولها است که گفته میشود خواص ضدسرطانی دارند
- افزایش رشد مو: انبه به خاطر داشتن ویتامین E کمک می کند که گردش خون در پوست سر بهبود یابد و این مساله به تقویت و رشد موهای سر کمک می کند
- کمک به درمان درمان کم خونی: انبه حاوی مقادیر زیاد از آهن می باشد و به همین دلیل می تواند به روند افزایش تعداد گلبول های خون کمک کند.
عوارض و موارد منع مصرف انبه
با وجود خواصی که انبه دارد، اما ممکن است برای برخی افراد مضر باشد، همچنین زیاده روی در مصرف آن می تواند باعث عوارضی مانند موارد زیر شود:
- انبه را به هیچ عنوان با شکم خالی مصرف نکنید، زیرا که باعث ایجاد مشکلاتی برای روده و معده می شود
- افرادی که به پلاستیک خام حساسیت دارند، این احتمال وجود دارد که به انبه به ویژه انبه خام هم حساسیت داشته باشند این واکنش به دلیل وجود اسید آناکاردیک می باشد
- بیماران کلیوی باید مراقب مصرف بیش از حد انبه باشند زیرا این میوه، دارای مقادیر بسیار زیادی پتاسیم می باشد و به همین دلیل مصرف زیاد آن می تواند باعث مشکلات شدید در بدن یا حتی مرگ شود
- مصرف انبه ممکن است در تاثیر قرص های وارفارین که یک داروی رقیقکننده ی خون است اختلال ایجاد کند.
کاربرد و موارد مصرف انبه
انبه هم به صورت میوه مصرف می شود و هم در خوراکی های مختلف مانند انواع دسرها و بستنی مورد استفاده قرار می گیرد. میوه انبه علاوه بر مصرف خوراکی، آشپزی و آب میوه همچنین به عنوان طعم دهنده، رنگ دهنده و عطر نیز کاربرد دارد. به عنوان مثال، پودر انبه از تکههای خشک شده ی انبه بدست میآید و به صورت چاشنی غذا در مرغ، ترشی، فلافل، جوجهکباب، کتلت، سالادها، سوپها و … استفاده میشود.
مشخصات گیاه انبه
درخت بزرگی است ارتفاع آن تا ۲۴ متر میرسد. برگهای نیزه ای، گلهای آن به صورت خوشه ای در انتهای شاخه گل دهنده است. میوه آن تخم مرغی شکل و خوراکی و شیرین است. گوشت شیرین که داخل آن یعنی در مرکز میوه به صورت هسته بزرگی قرار دارد. این درخت بومی هندوستان و مالزی و مالت است و اکنون در سایر مناطق آسیای حاره کاشته میشود. در ایران در جنوب کاشته میشود.
منابع و ارجاعات
- کتاب میوه درمانی
- منابع تخصصی حوزه مواد غذایی