مقدمه
آبگوشت ساده یکی از غذاهای فوق العاده خوشمزه ایرانی است که اغلب بیشتر از آبگوشت بزباش و آبگوشت قنبید پخته می شود. اما به همان خوشمزگی بوده و سرشار از فایده است. آبگوشت قنبید یا آبگوشت قنبیتغذای محلی استان قم است. مردم استان قم به خاطر شوری آب قم و خاصیت قمنبیت (کلم قمری) در از بین بردن املاح مضر از کلیههادر بعضی از غذاها مانند آبگوشت و لابهلای بعضی از پلوها از کلم قمری استفاده میکنند. درواقع قُمنَبیت به معنای نبات قم است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آبگوشت قنبید این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیش نیاز و ملزومات
وسایل مورد نیاز، پخت آبگوشت قنبید شامل موارد زیر است:
- ظرف های گود
- آبکش
- چنگال
- قابلمه
- تابه
- قاشق چوبی
- گوشت کوب
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد لازم آبگوشت قنبید
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- نخود: یک سوم پیمانه (70گرم)
- لوبیا سفید: دو سوم پیمانه (108)
- لیمو عمانی: 4 عدد
- سر دست گوسفند (با استخوان): 600 گرم
- دنبه: 1 عدد (150 گرم)
- پیاز: 1 عدد (140 گرم)
- آب: 10 پیمانه (دو نیم لیتر)
- کلم قمری (پوست گرفته و خرد شده): 2 تا 3 عدد
- سیب زمینی (با پوشت و شسته شده): 2 عدد
- نعناع داغ: 2 قاشق سوپ خوری
- رب گوجه فرنگی: 3 قاشق سوپ خوری (45 گرم)
- زردچوبه (پودر شده): یک سوم قاشق چایخوری (چهار و نیم گرم)
- پیاز (رنده و آب گرفته شده): 1 عدد
- آبغوره: 2 قاشق سوپ خوری
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
دوم | خیس کردن حبوبات و برنج
–
حبوبات را از ۲۴ ساعت قبل به طور جداگانه در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن ۲ تا ۳ بار آب آن ها را تعویض کنید) سپس هنگام پخت در آبکش بریزید.
سوم | جوشاندن و گرفتن تلخی لیمو عمانی
–
روی لیمو عمانی را با چنگال سوراخ کنید و آن ها را در قابلمه ای حاوی 2 پیمانه آب بریزید و به مدت 15 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد سپس قابلمه را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید لیمو عمانی ها در همان آب بمانند سپس هنگام مصرف، آن ها را از آب خارج کنید.
چهارم | پختن گوشت، دنبه، حبوبات و کلم قمری
–
برای پختن حبوبات، گوشت و کلم قمری باید:
- گوشت، دنبه، حبوبات، پیاز (خرده شده) و آب را در قبلمه ای بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید. زمانی که جوش آمد، حرارت را ملایم کنید و در قابلمه را بگذارید تا به مدت 3 ساعت و 30 دقیقه بپزد.
- سپس، در 45 دقیقه آخر پخت، کلم قمریو سیب زمینی را به همراه لیمو عمانی و نعناع داغ به آبگوشت اضافه کنید و بگذارید کاملا پخته شود.
پنجم | افزودن رب گوجه فرنگی، ادویه جات و آبغوره به آبگوشت
–
رب گوجه فرنگی را در تابه ای حاوی روغن داغ تفت دهید، زردچوبهرا به آن بیافزایید و کاملا تفت دهید سپس آن را به همراه پیاز (رنده شده) به آبگوشت اضافه کنید و بگذارید کاملا پخته شود. در اواخر پخت، آب غوره، مقداری نمک و فلفل را به آبگوشت اضافه کنید.
ششم | کوبیدن گوشت، حبوبات، سیب زمینی
–
آبگوشت را در ظرفی بریزید، گوشت را از استخوان جدا کنید و به همراه حبوبات و سیب زمینی پوست گرفته، با گوشت کوب کاملا بکوبید، دنبه را کنار آن قرار دهید و سرو کنید.
نکات کلیدی
برخی نکات مهم در تهیه آبگوشت قنبید عبارت است از:
- در صورت تمایل، می توانید سیب زمینی را به صورت مکعبی خرد کنید.
- برای لذیذ و مغذی تر شدن طعم این دستور، می توانید به جای آب از 10 پیمانه استاک گوشت استفاده کنید.
لغات و اصطلاحات
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی