مقدمه
آبگوشت ساده یکی از غذاهای فوق العاده خوشمزه ایرانی است که اغلب بیشتر از آبگوشت بزباش و آبگوشت قنبید پخته می شود. اما به همان خوشمزگی بوده و سرشار از فایده است. آبگوشت یا دیزی یکی از غذاهایی سنتی و قدیمیکشورمان می باشد که بین مردم دارای محبوبیت خاصی می باشد. آبگوشت در شهرهای مختلفبه سبک های خاص و شمایل و ظاهر خاصی پخته می شود. این غذای خوشمزه و لذیذ از مواد مختلفی نظیر گوشت و حبوبات و … پخته می شود. در پختن آبگوشت از گوشت و دنبه گوسفند، گوجه فرنگی (و یا رب گوجه فرنگی) و نخود استفاده میشود. خوراکی رقیق که از پختن گوشت و پیاز و سیبزمینی و نخود درست میشود که در دو مرحله میخورند. اول آب آن را با تکههای نان مخلوط نموده و میخورند (تیلیت) بقیه مواد را میتوان با گوشتکوب کاملاً کوبیده یا نکوبیده با نان، پیاز و چاشنی مانند ترشی و سبزیخوردن میل میکنند.
برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آبگوشت این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیش نیاز و ملزومات
لوازم مورد نیاز جهت تهیه آبگوشت ساده یا آبگوشت نخود عبارت است از:
- ظرف گود
- آبکش
- چنگال
- قابلمه
- تابه
- قاشق چوبی
- گوشت کوب
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- نخود: یک دوم پیمانه (70گرم)
- لوبیا سفید: دو سوم پیمانه (108)
- لیمو عمانی: 4 عدد
- سر دست گوسفند (با استخوان): 600 گرم
- دنبه: 1 عدد (150 گرم)
- پیاز: 1 عدد (140 گرم)
- آب: 10 پیمانه (دو نیم لیتر)
- سیب زمینی (با پوشت و شسته شده): 2 عدد (340 گرم)
- رب گوجه فرنگی: 3 قاشق سوپ خوری (45 گرم)
- زردچوبه (پودر شده): یک و یک سوم قاشق چایخوری (چهار و نیم گرم)
- پیاز (رنده و آب گرفته شده): 1 عدد (140 گرم)
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- لیمو ترش (بدون پوست): 1 عدد
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
دوم | خیس کردن حبوبات و برنج
–
حبوبات را از ۲۴ ساعت قبل به طور جداگانه در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن ۲ تا ۳ بار آب آن ها را تعویض کنید) سپس هنگام پخت در آبکش بریزید.
سوم | جوشاندن و گرفتن تلخی لیمو عمانی
–
روی لیمو عمانی را با چنگال سوراخ کنید و آن ها را در قابلمه ای حاوی 2 پیمانه آب بریزید و به مدت 15 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد سپس قابلمه را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید لیمو عمانی ها در همان آب بمانند سپس هنگام مصرف، آن ها را از آب خارج کنید.
چهارم | پختن گوشت، دنبه، حبوبات
–
در این مرحله باید:
- گوشت، دنبه، حبوبات، پیاز (خرده شده) و آب را در قبلمه ای بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید. زمانی که جوش آمد، حرارت را ملایم کنید و در قابلمه را بگذارید تا به مدت 3 ساعت و 30 دقیقه بپزد.
- سپس، در 45 دقیقه آخر پخت، سیب زمینیرا به همراه لیمو عمانی به آبگوشت اضافه کنید و بگذارید کاملا پخته شود.
پنجم | افزودن رب گوجه فرنگی، ادویه جات و آبغوره
–
رب گوجه فرنگی را در تابه ای حاوی روغن داغ تفت دهید، زردچوبه را به آن بیافزایید و کاملا تفت دهید سپس آن را به همراه پیاز (رنده شده) به آبگوشت اضافه کنید و بگذارید کاملا پخته شود.
ششم | کوبیدن گوشت، حبوبات و سیب زمینی و سرو آبگوشت
–
آبگوشت را در ظرفی بریزید، گوشت را از استخوان جدا کنید. تخم لیمو ترش را خارج کرده و لیمو ترش راه به همراه حبوبات و سیب زمینی پوست گرفته، با گوشت کوب کاملا بکوبید، دنبه را کنار آن قرار دهید و سرو کنید.
نکات کلیدی
برخی نکات مهم تهیه و پخت آبگوشت نخود عبارت است از:
- برای لذیذ و مغذی تر شدن طعم این دستور، می توانید به جای آب از 10 پیمانه استاک گوشت استفاده کنید.
- آبگوشت ساده (نوعی دیگر): این دستور مانند آبگوشت ساده تهیه می شود، با این تفاوت که سیب زمینی و رب گوجه فرنگی ندارد.
لغات و اصطلاحات
- آبگوشت لپه: این دستور مانند آبگوشت ساده تهیه می شود، با این تفاوت که باید به جای نخود و لوبیا از یک و یک دوم پیمانه لپه استفاده کنید، همچنین به جای رب گوجه فرنگی، از تعدادی گوجه فرنگی (خرد شده) و مقداری زعفران (ساییده و حل شده در آب) استفاده کنید. دارچین پودر شده نیز طعم خوبی به این آبگوشت می دهد.
- آبگوشت ساده (یزد): این دستور مانند آبگوشت ساده تهیه می شود، با این تفاوت که لوبیا سفید، سیب زمینی، رب گوجه فرنگی و لیمو عمانی ندارد.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی