مقدمه
کله گنجشکی و کوفته قلقلی به خاطر شکل ظاهری شان از غذاهای مورد علاقۀ کودکان است. کله گنجشکیغذای خوشمزهای است که هم نوعی خوراک و هم نوعی خورشت به حساب میآید. این خوراک را همانند شامی ترش تابه ای می توان در وعده ناهاریا شام تهیه کرد که می شود هم با برنج و هم با نان سرو کرد. این خوراک مقوی و خوش طعم بیشتر به عنوان غذای محلی تهران شناخته شده است، اما با اندکی تغییر در شیوه تهیه، کله گنجشکی شیرازی، اراکی، جنوبی و البته اصفهانی هم تهیه کرد.برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه کله گنجشکی این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
پیش نیاز و ملزومات
وسایل مورد نیاز برای تهیه کله گنجشکی عبارت است از:
- رنده
- تنظیف
- ظرف مناسب
- تابه
- حوله کاغذی
- قابلمه
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد لازم کله گنجشکی
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- پیاز: 1 عدد (140 گرم)
- گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله): 200 گرم
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- زردچوبه (پودر شده): 1 قاشق چایخوری (6 گرم)
- رب گوجه فرنگی: یک چهارم پیمانه (60 گرم)
- پیاز داغ: یک چهارم پیمانه (15 گرم)
- پاپریکا (پودر شده): یک قاشق چایخوری (3 گرم)
- استاک گوشت: 3 پیمانه (500 میلی لیتر)
- سیب زمینی (مکعبی خرد شده): 3 عدد (340 گرم)
- آب نارنج یا آب لیمو ترش: یک چهارم پیمانه (60 میلی لیتر)
- ریحان: 2 قاشق سوپ خوری (20 گرم)
- روغن مایع (مخصوص سرخ شده): به میزان لازم
!
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
دوم | رنده کردن پیاز و ورز دادن گوشت و افزودن ادویه جات
–
برای آماده سازی گوشت باید:
- ابتدا پیاز را رنده کنید. سپس در تنظیف ریخته، فشاردهید تا آب آن کاملا خارج شود.
- در مرحله بعد گوشت چرخ کرده و نمک را در ظرفی ریخته و ورز دهید. سپس پیاز (رنده شده)، نیمی از زردچوبه و فلفل سیاه را به آن بیافزایید تا کاملا حالت چسبندگی پیدا کند.
!
هرچه گوشت را بیشتر ورز دهید، چسبندگی آن بیشتر می شود.
سوم | شکل دادن و سرخ کردن گوشت
–
از مایه آماده شده، کوفته هایی به اندازه سر گنجشک برداشته و به شکل کوفته ریزه فرم دهید و در تابه ای حاوی روغن داغ سرخ نمایید. سپس روی حوله کاغذیقرار داده تا روغن اضافی آن ها گرفته شود.
!
روغن حتما داغ باشد تا کوفته ریزه ها به هم نچسبند.
چهارم | تهیه سس کله گنجشکی
–
رب گوجه فرنگی را در قابلمه ای حاوی روغن داغ، تفت داده تا خوش رنگ شود. سپس پیاز داغ، پاپریکا، بقیه زردچوبه، کمی نمک و فلفل سیاه را به آن افزوده و تفت دهید. در ادامه استاک گوشت را به قابلمه بیافزایید و اجازه داده به مدت 10 دقیقه روی حرارت زیاد بجوشد.
پنجم | پخت کله گنجشکی و افزودن آب نارنج یا آب لیمو ترش
–
برای پختن کله کله گنجشکی روال زیر را انجام دهید:
- بعد از آماده شدن سس، کوفته ریزه و سیب زمینی را به قابلمه بیافزایید، حرارت را ملایم نموده و در قابلمه را گذاشته تا خوراک به مدت 45 دقیقه بپزد.
- در نهایت، در 10 دقیقه آخر پخت خوراک، آب نارنج یا آب لیمو ترش را به قابلمه اضافه کنید. سپس خوراک را در ظرف مورد نظر ریخته و به همراه نان و سبزی خوردن تازه سرو کنید.
نکات کلیدی
نکات مهم و کلیدی در تهیه کله گنجشگیعبارت است از:
- ورز دادن گوشت چرخ کرده با نمک، مانع از وا رفتن گوشت می شود و چسبندگی گوشت را بیشتر می کند.
- افزودن آب نارنج یا آب لیمو ترش به کله گنجشکی، طعم بهتر و لذیذی به خوراک می بخشد.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی سانازسانیا
- وبسایت های معتبر حوزه آشپزی
هم راحته هم خیلی خوشمزه
کله گنجشکی غذای محبوب من به خصوص در پاییز و زمستان