0

مقدمه

دلمه از غذاهای متعلق به خاورمیانه است در واقع دلمه کلمه‌ای ترکی است و معنی آن شکم پر است. این غذا را در مهمانی‌ها معمولا به عنوان پیش غذا سرو می‌کنند اما دلمه برگ مو و دلمه بادمجان را به دلیل سنگینبودنشان می‌توان به عنوان وعده غذایی اصلی نیز استفاده کرد. از زمان‌های دور در خاورمیانه از انواع صیفی‌جات مانند بادمجان، گوجه فرنگی، کدو و کلم و همچنین برگ درخت انگور یا برگ مو، برای پختن دلمه استفاده می‌شده است.. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه دلمه بادمجان (بادنجان) این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.


!
مصرف غذاهای دارای بادمجان (به دلیل سودازابودن بادمجان) می تواند منجر به آلودگی و افزایش غلظت خون شود.


!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات ویژه بادمجان پلو

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • برنج: دو سوم پیمانه (106 گرم)
  • نمک: به میزان لازم
  • بادنجان دلمه ای: 4 عدد
  • ادویه کاری (پودر شده): 2 قاشق چای خوری (6 گرم)
  • شکر: یک قاشق چایخوری (7 گرم)
  • پیاز (نگینی خرده شده): 2 عدد (280 گرم)
  • گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله): 400 گرم
  • رب گوجه فرنگی: یک چهارم پیمانه
  • زردچوبه (پودر شده): یک دوم قاشق چایخوری (یک و نیم گرم)
  • زعفران (ساییده و حل شده در آب): 2 قاشق سوپ خوری
  • سبزی (پاک و خرد شده): 150 گرم سبزی شامل: ترخون، گشنیز، مرزه، جعفری (از هرکدام به یک اندازه)
  • آلو خورشتی: 1 پیمانه (150 گرم)
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کرده): به میزان لازم
  • استاک گوشت: 5 پیمانه (1250 میلی لیتر)


!
استفاده از استاک در دلمه بادمجان ضروری نیست و البته در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت، از یک عدد قرص عصاره گوشت، به همراه همان میزان آب استفاده کنید.


!
ادویه کاری شامل زردچوبه (۲ قاشق سوپ خوری)، دارچین (۱قاشق سوپ خوری)، هل (۱قاشق سوپ خوری)، زیره (۱ قاشق سوپ خوری) و تخم گشنیز (۲قاشق سوپ خوری) است که به صورت آسیاب شده با پودر سیر (۱ قاشق سوپ خوری) مخلوط شده اند.


!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

دوم | خیس کردن برنج

برنج را از 2 ساعت در مقداری آب و نمک خیس کرده سپس هنگام پخت آب روی آن را خالی کنید.

سوم | نیم پز کردن برنج

برنج را به مدت 8 تا 10 دقیقه در قابلمه ای حاوی مقداری آب جوش بریزید تا نیم پزشود سپس در آبکش بریزید.

چهارم | طعم دار کردن و تفت دادن بادنجان

از قسمت زیر، کلاهک بادمجان را برش دهید و داخل بادنجان را با قاشق چایخوری خالی کنید. مقداری نمکبزنید و بگذارید به مدت 30 دقیقه بماند تا تلخی آن ها گرفته شود سپس داخل و اطراف آن را با حوله کاغذی خشک کنید و در تابه ای حاوی روغن تفت دهید. پس از آن، داخل بادنجان ها را با نیمی از ادویه کاری، نمک و شکر مزه دار کنید.

پنجم | تفت دادن گوشت و ادویه جات و پر کردن بادنجان

برای تفت دادن گوشت و ادویه جات و پر کردن بادنجان روال زیر را انجام دهید:

  • در تابه ای دیگر حاوی مقداری روغن داغ، پیاز را تفت دهید تا طلایی رنگ شود. نیمی از آن را کنار بگذارید. سپس گوشت را به پیاز داخل تابه اضافه کنید.، تفت دهید تا آب آن کشیده شود. در حین تفت دادن، گوشت را با قاشق چوبی دائما هم بزنید.
  • سپس نیمی از رب گوجه فرنگی را در تابه ای حاوی روغن تفت دهید سپس آن را به همراهی نیمی از زردچوبه، مقداری ادویه کاری، نیمی از زعفران و نمک به مواد بیافزایید و تفت دهید و تابه را از روی حرارت بردارید. پس از آن، سبزی و برنج را اضافه کنید و کاملا مخلوط کنید سپس داخل بادنجان ها را با مایه آماده شدهپر کنید و در آن ها را بگذارید.

ششم | تفت دادن رب گوجه فرنگی و ادویه جات و سرو نهایی دلمه بادنجان

در قابلمه ای حاوی مقداری روغن، بقیه رب گوجه فرنگی را تفت دهید سپس بقیه زردچوبه و پیاز داغ به آن اضافه کنید و کاملا تفت دهید پس از آن، استاک، بقیه ادویه کاری و کمی نمک اضافه کنید. زمانی که جوش آمد، زعفران باقی مانده را اضافه کنید سپس دلمه ها را در آن بچینید و در قابلمه را بگذارید تا کاملا پخته شوند، پس از آن در ظرف مورد نظر بچینید و سس دلمه را اضافه و سرو کنید.

نکات کلیدی

  • می توانید به سبزی دلمه، مقداری پیازچه (خرد شده) اضافه کنید تا طعم بهتری بگیرد.
  • دقت کنید دلمه را از مواد، خیلی پر نکنید تا در زمان پخت باعث پاره شدن آن نشود و فضای کافی برای پخت مواد وجود داشته باشد.
  • در تهیه دلمه بادنجان بهتر است بادنجان را مزه دار کنید تا به همراه مواد داخلی دلمه میل شود. برای مزه دار کردن بادنجان، آن را با ادویه کاری، نمکو شکر مزه دار کنید.
  • افزودن ادویه کاری به گوشت چرخ کرده، طعم و عطر متفاوتی را به این دستور می بخشد.
  • زردچوبه را حتما در روغن تفت دهید، زیرا باعث آزاد شدن آنتی اکسیدان ها و در نتیجه افزایش عطر و طعم آن می شود.
  • استفاده از استاک به جای آب علاوه بر ایجاد طعم بی نظیر در غذا، باعث بالا بردن ارزش تغذیه ای آن نیز می شود.
  • از افزودن فلفل به بادنجان پرهیزکنید، زیرا فلفل باعث ایجاد طعم نامطلوب و تشدید تندی و تیزی در بادنجان می شود.
  • دلمه بادنجان با پنیر: این دستور مانند دلمه بادنجان تهیه می شود، با این تفاوت که بادنجان را از اطراف کمی در روغن تفت دهید، در ظرفی نسوز و مخصوص فر بچینید. فر را روی حرارت 175 درجه ساتی گراد تنظیم و گرم کنید و 400 گرم پنیر گودا (رنده شده) را روی بادنجان ها بریزید و در فرقرار دهید.

لغات و اصطلاحات

  • دلمه: دلمه کلمه‌ای ترکی است و معنی آن شکم پر است

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو − دو =