2

مقدمه

کله گنجشکی و کوفته قلقلی به خاطر شکل ظاهری شان از غذاهای مورد علاقۀ کودکان است. کله گنجشکیغذای خوشمزه‌ای است که هم نوعی خوراک و هم نوعی خورشت به حساب می‌آید. این خوراک را همانند شامی ترش تابه ای می توان در وعده ناهاریا شام تهیه کرد که می شود هم با برنج و هم با نان سرو کرد. این خوراک مقوی و خوش طعم بیشتر به عنوان غذای محلی تهران شناخته شده است، اما با اندکی تغییر در شیوه تهیه، کله گنجشکی شیرازی، اراکی، جنوبی و البته اصفهانی هم تهیه کرد.برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه کله گنجشکی این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.

پیش نیاز و ملزومات

وسایل مورد نیاز برای تهیه کله گنجشکی عبارت است از:

  • رنده
  • تنظیف
  • ظرف مناسب
  • تابه
  • حوله کاغذی
  • قابلمه

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد لازم کله گنجشکی

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • پیاز: 1 عدد (140 گرم)
  • گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله): 200 گرم
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
  • زردچوبه (پودر شده): 1 قاشق چایخوری (6 گرم)
  • رب گوجه فرنگی: یک چهارم پیمانه (60 گرم)
  • پیاز داغ: یک چهارم پیمانه (15 گرم)
  • پاپریکا (پودر شده): یک قاشق چایخوری (3 گرم)
  • استاک گوشت: 3 پیمانه (500 میلی لیتر)
  • سیب زمینی (مکعبی خرد شده): 3 عدد (340 گرم)
  • آب نارنج یا آب لیمو ترش: یک چهارم پیمانه (60 میلی لیتر)
  • ریحان: 2 قاشق سوپ خوری (20 گرم)
  • روغن مایع (مخصوص سرخ شده): به میزان لازم


!
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.


!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

دوم | رنده کردن پیاز و ورز دادن گوشت و افزودن ادویه جات

برای آماده سازی گوشت باید:

  • ابتدا پیاز را رنده کنید. سپس در تنظیف ریخته، فشاردهید تا آب آن کاملا خارج شود.
  • در مرحله بعد گوشت چرخ کرده و نمک را در ظرفی ریخته و ورز دهید. سپس پیاز (رنده شده)، نیمی از زردچوبه و فلفل سیاه را به آن بیافزایید تا کاملا حالت چسبندگی پیدا کند.


!
هرچه گوشت را بیشتر ورز دهید، چسبندگی آن بیشتر می شود.

سوم | شکل دادن و سرخ کردن گوشت

سرخ کردن کله گنجشکی

از مایه آماده شده، کوفته هایی به اندازه سر گنجشک برداشته و به شکل کوفته ریزه فرم دهید و در تابه ای حاوی روغن داغ سرخ نمایید. سپس روی حوله کاغذیقرار داده تا روغن اضافی آن ها گرفته شود.


!
روغن حتما داغ باشد تا کوفته ریزه ها به هم نچسبند.

چهارم | تهیه سس کله گنجشکی

رب گوجه فرنگی را در قابلمه ای حاوی روغن داغ، تفت داده تا خوش رنگ شود. سپس پیاز داغ، پاپریکا، بقیه زردچوبه، کمی نمک و فلفل سیاه را به آن افزوده و تفت دهید. در ادامه استاک گوشت را به قابلمه بیافزایید و اجازه داده به مدت 10 دقیقه روی حرارت زیاد بجوشد.

پنجم | پخت کله گنجشکی و افزودن آب نارنج یا آب لیمو ترش

پخت کله گنجشکی

برای پختن کله کله گنجشکی روال زیر را انجام دهید:

  • بعد از آماده شدن سس، کوفته ریزه و سیب زمینی را به قابلمه بیافزایید، حرارت را ملایم نموده و در قابلمه را گذاشته تا خوراک به مدت 45 دقیقه بپزد.
  • در نهایت، در 10 دقیقه آخر پخت خوراک، آب نارنج یا آب لیمو ترش را به قابلمه اضافه کنید. سپس خوراک را در ظرف مورد نظر ریخته و به همراه نان و سبزی خوردن تازه سرو کنید.

نکات کلیدی

نکات مهم و کلیدی در تهیه کله گنجشگیعبارت است از:

  • ورز دادن گوشت چرخ کرده با نمک، مانع از وا رفتن گوشت می شود و چسبندگی گوشت را بیشتر می کند.
  • افزودن آب نارنج یا آب لیمو ترش به کله گنجشکی، طعم بهتر و لذیذی به خوراک می بخشد.

منابع و ارجاعات

  • ویکی پدیا
  • کتاب آشپزی سانازسانیا
  • وبسایت های معتبر حوزه آشپزی
 

نظرات کاربران

2 دیدگاه در “مراحل و نکات طرز تهیه کله گنجشکی (اراک)

  1. ساینا گفت:

    هم راحته هم خیلی خوشمزه

  2. مشکات گفت:

    کله گنجشکی غذای محبوب من به خصوص در پاییز و زمستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 3 =