0

مقدمه

سبزی پلو یکی از غذاهای زمینه ای و تکمیلی است که در کنار دیگر غذاها مانند ماهی، ماهی شکم پر، مرغ و گوشت، یک ترکیب محبوب و جذاب مناسبتی و حتی مجلسی، در سفره ایرانی ایجاد می کند. سبزی به کار رفته در این پلوی ایرانی، تره، شوید، جعفری و گشنیز است اما در بیشتر مواقع برای افزودن عطر و طعم غذا مقداری شنبلیله و سیر تازه (چند حبه سیر) به آن می افزایند. سبزی پلو مجلسی اصولا به صورت آبکش درست می شود اما می توان با یک برنج ایرانی مرغوب، سبزی پلو کته هم درست کرد که در این صورت خواص آن دو چندان می شود. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز پخت سبزی پلو این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.


!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

مراحل اصلی

مرحله اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • برنج: ۳ پیمانه (۴۸۰ گرم)
  • نمک: به میزان لازم‌
  • سبزی (پاک و خرد شده): ۲۵۰ گرم شامل تره، جعفری، گشنیز و شبت (از هر کدام به یک اندازه)
  • سیر تازه (کوبیده شده): ۵ حبه (۲۵ گرم)
  • کره: ۱۰۰ گرم
  • زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۲ قاشق سوپ خوری
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
  • کاهو (شسته شده): به تعداد لازم


!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

مرحله دوم | خیس کردن برنج

برنج را به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت در مقداری آب و نمک خیس کنید سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.

مرحله سوم | آبکش کردن برنج

برنج را داخل قابلمه ای حاوی آب جوش بریزید و بگذارید به مدت ۱۰ تا ۱۴ دقیقه روی حرارت زیاد قرار دهید تا آماده شود ، سپس آن را آبکش بریزید.

مرحله چهارم | مخلوط کردن نمک و سبزی

سبزی را با مقداری نمک در ظرفی مخلوط کنید.

مرحله پنجم | آماده سازی برنج و افزودن سبزی

برای آماده سازی برنج باید:

  • در قابلمه ای حاوی مقداری روغن داغ، برگ های درشت و سبز رنگ کاهو را پس از شستن و خشک کردن، از سمت برجستگی و به صورت دو یا سه لایه، کف قابلمه روی یکدیگر بچینید
  • روی آن مقداری برنج و مقداری سبزی را لابه لای برنج بریزید. در ادامه آن را با برنج سفید بپوشانید.
  • سیر را روی آن بریزید و در قابلمه را بگذارید.
  • در نهایت حرارت را زیاد کنید تا بخار برنج بلند شود.

مرحله ششم | افزودن کره، دم کردن و تزیین سبزی پلو

کره را با ۳ قاشق سوپ خوری روغن مایع، روی حرارت ملایم داغ کنید. زمانی که بخار برنج بلند شد، آن را روی برنج بریزید. زعفران را نیز در گوشه ای از برنج بریزید. در قابلمه را بگذارید و حرارت را ملایم کنید تا برنج به مدت 25 دقیقه دم بکشد. در ادامه پس از پخت، سبزی پلو را در ظرف مورد نظر بکشید و با برنج زعفرانی تزیین و سرو کنید.


!
برای اطمینان از اینکه بخار برنج بلند شده است، می توانید مقداری آببه بدنه قابلمه بپاشید، اگر جز جز کرد، موقع آن است که کرهرا روی برنج بریزید.

نکات کلیدی

  • در صورت تمایل می توانید به همراه سبزی پلو، از ماهی، ماهیچه گوسفند یا گوساله، کوکو سبزی یا اشپل ماهی نیز استفاده کنید.
  • همچنین، برای مزه آن، می توانید از ماهی دودی، شور، پنیر کبابی یا یک نوع پنیر محلی شمال (مزگی) نیز استفاده کنید.
  • افزودن نمک به سبزی، باعث می شود تا دانه های سبزی در هنگام پخت، به یکدیگر نچسبند.

لغات و اصطلاحات

  • سبزی پلو (دامغان): این دستور مانند سبزی پلو تهیه می شود، با این تفاوت که در تابه ای حاوی روغن داغ، ۴ عدد بادنجان (بدون پوست، حلقه ای خرد و تلخی گرفته شده) را تفت دهید. در تابه ای دیگر حاوی روغن داغ، رب گوجه فرنگی را تفت دهید. گوجه فرنگی (نگینی خرد شده) را در تابه بریزید، روی حرارت ملایم قرار دهید تا اب آن کشیده شود سپس کمی روغن اضافه کنید، تفت دهید و با رب گوجه فرنگی مخلوط کنید. ۲۰۰ گرم گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله) را در کمی روغن تفت دهید، ۱۰ گرم پیاز داغ، ۳ گرم زردچوبه (پودر و تفت داده شده) و ادویه کاری (پودر شده) را نیز اضافه کنید. تفت دهید و به همراه سس گوجه فرنگی به بادنجان بیافزایید و مخلوط کنید سپس مخلوط را لابه لای برنج بریزید و دم کنید.
  • سبزی پلو (سمنان): این دستور مانند سبزی پلو دامغان تهیه می شود، با این تفاوت که گوشت چرخ کرده ندارد و ۲ عدد بادنجان (حلقه ای خرد و تفت داده شده)، ۳ عدد سیب زمینی (مکعبی ریز خرد و تفت داده شده)، ۱۰۰ گرم مخلوط پیازچه و گشنیز (خرد شده)، یک پیمانه لوبیا چشم بلبلی (پخته شده) را لابه لای برنج بریزید و دم کنید، همچنین گوجه فرنگی آن، حلقه ای خرد شده است.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 − یک =