مقدمه
سِرکه یک محلول آبی از اسید استیک و مواد شیمیایی دیگری است که میتواند، شامل طعم دهنده ها باشد. معمولا اسید استیک با تخمیر اتانول یا تخمیر قند توسط باکتریها تولید میشود. سرکه سیب از سیب تازه و رسیده، از طریق تخمیر و فرایند خاصی به دست میآید. حدود ۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، بقراط، پدر علم پزشکی، سرکه سیب را به عنوان محصولی درمانی برای درمان بیماری ها به کار برد. اگر طعم ترش سرکه سیب برای شما قابل تحمل است، این ماده غذایی بسیار مفید بوده و بدن را از ابتلای به عوارض مختلف محافظت میکند. طبع سرکه سیب سرد و خشک است. سرکه به عنوان چاشنی، طعم دهنده و نگهدارنده در تهیه برخی خوراکی ها کاربرد دارد. به عنوان مثال، در تهیه ترشی کلم قرمز، ترشی مخلوط، ترشی هفت بیجار، سس مایونز و … . همچنین کاربردهای سرکه سیب غیرخوراکی، مانند ضدعفونی کنندگی و … نیز دارد.
در این مطلب؛ طبع، خواص و ویتامین ها، عوارض، شیوه نگهداری، تولید و موارد مصرف سرکه سیب ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از سرکه سیب به دست آورید.
متن اصلی
مزاج، طبع و مصلح سرکه سیب
طبع و مصلحات سرکه سیب عبارتند از:
- طبع سرکه سیب: سرکه سیب طبیعت سرد و خشک دارد
- مصلح سرکه سیب: مصلح سرکه؛ شربت شکر یا عسل و به طور کلی، مواد غذایی شیرین یا چرب است
ویتامین ها و مواد معدنی سرکه سیب
سرکه سیب دارای مقادیری از انرژی، کربوهیدرات، آب، قند، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، روی، مس، منگنز و سلنیم است.
فواید دارویی و درمانی سرکه سیب
برخی از فواید و خواص سرکه سیب عبارتند از:
- کمک به کاهش وزن: سرکه سیب برای لاغری و کاهش وزن کاربرد دارد. مصرف سرکه سیب باعث کاهش میزان جذب قند غذا هنگام هضم آن میشود و در نتیجه موجب افزایش سوخت و ساز چربیها شده و وزن را کاهش میدهد. همچنین، استفاده از سرکه سیب میتواند از طریق جلوگیری از اشتهای کاذب به کاهش وزن بدن کمک کند
- درمان اگزمای پوستی: اگزما و خشکی پوست اغلب به دلیل PH قلیایی موجود در صابونها ایجاد میشود و به همین دلیل اسیدی بودن سرکه سیب در کاهش خشکی و اگزما برای برخی از افراد کمک کننده است. همچنین سرکه سیب میتواند برای کاهش عفونتهای پوستی نیز موثر باشد. البته هیچ موقع، بدون نظر متخصص از سرکه سیب برای پوست خود استفاده نکنید
- کنترل دیابت: یکی از خواص سرکه سیب، کاهش قند خون است که میتواند به کنترل و درمان دیابت نوع دوکمک کند و همچنین برای پیشگیری از آن، در افرادی که به دیابت مبتلا نیستند؛ موثر باشد
- کاهش سطح کلسترول: همچنین، سرکه سیب میتواند با کمک به کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید، عملکرد قلب و مغز را بهبود بخشد. مطالعه ای نشان داد که شرکتکنندگانی که سرکه سیب را در رژیم غذایی خود داشتند، وزن بیشتری کم کرده و در نتیجه میزان کلسترول خونشان نیز کاهش یافته است
- خاصیت ضد عفونی کننده: در طب سنتی و در زمان های گذشته که مواد ضدعفونیکننده کمتر بودند، از سرکه سیب برای ضدعفونی کردن سطوح و حتی درمان قارچ، شپش، عفونت گوش و حتی زگیل استفاده میکردند. سرکه، به خاطر اسید، خاصیت ضدعفونیکنندگی دارد
- مفید برای کبد: جریان خون را بهتر کرده، کبد را پاکسازی کرده و به سموم کمک میکند تا بهتر از بدن دفع شوند.در ترکیب نوشیدنی مفید و گوارای سکنجبین نیز مورد استفاده است که مصرف آن برای کبد بسیار مفید است
عوارض و مضرات سرکه سیب
با وجود خواصی که سرکه سیب دارد، زیاده روی در مصرف آن مضراتی داشته و همچنین مصرف آن برای برخی افراد مناسب نیست. از جمله موارد زیر:
- فرسایش مینای دندان: برخی مطالعات نشان میدهند استیک اسید موجود در سرکه ممکن است به مینای دندان آسیب زده و موجب فرسایش آن شود. غذاها و نوشیدنیهای اسیدی میتوانند به مینای دندان آسیب بزنند
- کاهش سطح پتاسیم و تضعیف استخوانها: مصرف زیاد سرکه سیب در درازمدت میتواند موجب کاهش پتاسیم خون و ضعیف شدن استخوان شود
- تداخل دارویی: سرکه سیب ممکن است با برخی داروهای دیابت و مدر تداخل داشته باشد، بنابراین این بیماران قبل از مصرف سرکه سیب، با پزشک خود مشورت کنند
- عوارض گوارشی: ممکن است سرکه سیب موجب بروز عوارض گوارشی در برخی افراد شود. مصرف استیک اسید و سرکه سیب میتواند کاهش اشتها، احساس سیری و کاهش تدریجی کالری را در پی داشته باشد. همچنین سرکه سیب ممکن است موجب سوزش مری شود. مصرف سرکه سیب به مبتلایان کولیت روده، التهابات دستگاه گوارشی و زخم معده نیز توصیه نمیشود
- ایجاد تاخیر در تخلیه معده: سرکه سیب منجر به کاهش سرعت تخلیه مواد غذایی از معده میشود. این امر از بالا رفتن قند خون جلوگیری کرده و ورود قند به جریان خون را بهتاخیر میاندازد. این ویژگی موجب بدترشدن علائم فلج معده (گاستروپارزی) میشود که در مبتلایان به دیابت نوع ۱ شایع است
شیوه درست نگهداری سرکه سیب
برای نگهداری بهتر از سرکه سیب در خانه پیشنهادهای زیر ارائه می شود:
- بستن درپوش ظرف سرکه سیب: درب ظرف سرکه سیب باید به طور کامل و محکم بسته شود. نگهداری این ماده در ظرف بدون درپوش، موجب وارد شدن انواع باکتری و حشرات ریز به آن شده و سرکه زودتر از موعد خراب میشود.
- استفاده از ظرف مناسب: بهترین ظروف برای نگهداری سرکه سیب، ظروف شیشهای تیره رنگ است. زیرا این ظروف هیچگونه واکنشی در برابر اسید از خود نشان نمیدهند
- عدم نگهداری از سرکه سیب در مقابل نور خورشید: برای نگهداری باکیفیت سرکه سیب و عدم کاهش کیفیت آن، باید در سایه و به دور از نور خورشید نگهداری شود
- عدم افزودن مواد به سرکه سیب: بهتر است برای جلوگیری از خراب شدن زود هنگام سرکه، هیچ ماده دیگری به آن اضافه نشود
برای خواندن در مورد مراحل و نکات طرز تهیه سرکه سیب خانگی و خوشمزه کلیک کنید
موارد مصرف سرکه سیب
سرکه سیب کاربردهای خوراکی و غیرخوراکی دارد که در این بخش، توضیحاتی درمورد هریک از موارد ارائه می شود:
- مصرف خوراکی سرکه سیب: سرکه سیب به عنوان چاشنی و طعم دهنده غذا مانند چاشنی سالاد، آش و … و یا به عنوان مواد اصلی در تهیه خوراکی هایی مانند ترشی هفت بیجار، ترشی فلفل، ترشی آب گوجه مشهدی، ترشی مخلوط، سس سرکه سیب و روغن زیتون و … به کار می رود. چنانچه میخواهید مصرف سرکه سیب را در برنامه غذایی داشته باشید، بهتر است که حتما آن را همراه با وعده های اصلی غذایی خود میل کنید. مصرف سرکه سیب خالص در هر شرایطی میتواند سلامت گوارش و دندانهای شما را به خطر بیندازد
- کاربرد غیرخوراکی سرکه سیب: سرکه سیب کاربردهای غیرخوراکی نیز دارد. مانند موارد زیر:
- شستوشوی میوه و سبزیجات: سرکه سیب میتواند تعداد باکتری سالمونلای سبزیجات تازه را کاهش دهد. بسیاری از ترکیبات سرکه سیب برای شستن میوه و سبزیجات مفید است
- رفع فرخوردگی و پیچخوردگی مو: استفاده از سرکه سیب، به صاف شدن مو کمک می کند
- زدودن کپک وان حمام: از سرکه می توان برای زدودن کپک استفاده کرد
- به عنوان ژل بعد از اصلاح طبیعی: مالیدن سرکه سیب به تسکین پوست کمک میکند
- نرمکننده و درخشانکننده مو: اگر موی سر را با سرکه سیب مخلوط شده با آب بشویید، این میتوان به عنوان نرمکننده و درخشانکنندهی طبیعی مو عمل کند
منابع و ارجاعات
- کتاب تغذیه در طب ایرانی و اسلامی دکتر غلامرضا کردافشاری
- وبسایت های محتوایی حوزه مواد غذایی
- وبسایت های حوزه آشپزی
- وبسایت های حوزه طب سنتی
سرکه سیب فقط بدیش اینه که معده رو اذیت میکنه
سرکه سیب فقط بدیش اینه که برای معده زیاد خوب نیست
حیف که من نمیتونم سرکه بخورم ولی طعمش رو دوست دارم و خواص داره