1

مقدمه

برنج پایه اولیه و ماده اصلی بسیاری از غذاها و شیرینی های ایرانی مانند کوفته تبریزی، برنج آبکش (چلوی ساده)، شیرپلا، ته چین، دسرها و شیرینی هایی مانند شیربرنج، ترحلوا، فرنی، فرنی دو رنگ و نان برنجی، است. شیرپلا یا کته شیر (شیربرنج گیلانی) یک غذای اصیل است که در دستور تهیه آن از شیر به جای آباستفاده می‌شود. می‌توانید بسته به سلیقه خودتان داخل آن مقداری کشمش سرخ‌شدهیا خرما بریزید. ریختن زعفران یا دارچین در این کته آن را بسیار خوش‌عطر می‌کند. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه شیرپلا یا کته شیر (شیربرنج گیلانی) این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.

پیش نیاز و ملزومات

وسایل مورد نیاز برای تهیه شیر پلا عبارت است از:

  • ظرف های مناسب
  • قابلمه
  • کفگیر
  • تابه
  • قاشق چوبی

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد لازم شیرپلا

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • برنج: ۳ پیمانه (۴۸۰ گرم)
  • نمک: به میزان لازم
  • مغز گردو: ۵۵ گرم
  • شیر: ۸۰۰ میلی لیتر
  • زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چای خوری (۳ گرم)
  • کره: ۸۰ گرم
  • زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۳ قاشق سوپ خوری
  • خرما (بدون هسته): ۱۶ عدد
  • کشمش پلویی (شسته و آب گرفته): ۱۰۰ گرم
  • دارچین (پودر شده): ۱ قاشق چای خوری (۳ گرم)
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم


!
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.


!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

دوم | خیس کردن برنج

خیس کردن برنج

در ادامه برنج را به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت در مقداری آب و نمک خیس کرده، سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.

سوم | خیس کردن گردو

گردو را به مدت ۵ ساعت با مقداری آب ولرم خیس کرده، سپس پوست ان را گرفته و خرد کنید.

چهارم | پختن برنج با شیر و کره

برای پختن برنج گام های زیر را انجام دهید:

  • برنج را به همراه شیر و نیمی از زردچوبهدر قابلمه ریخته و روی حرارت زباد قرار دهید. زمانی که جوش آمد، حرارت را ملایم کنید،
  • در ادامه، کره و زعفران را به آن افزوده و بگذارید جوشیده تا شیر کاملا تبخیر شود سپس در قابلمه را بگذارید تا به مدت ۴۵ دقیقه دم بکشد.

پنجم | تفت دادن خرما و کشمش

در تابه ای حاوی مقداری روغن داغ، خرما را روی حرارت ملایم تفت داده سپس کشمش را اضافه کرده و کمی تفت دهید.

ششم | تفت دادن گردو و سرو و تزیین شیر پلا

تزئیین شیرپلا

در نهایت در تابه ای دیگر حاوی مقداری روغن داغ، گردو را تفت داده سپس بقیه زردچوبه را به آن افزوده و تفت دهید تا زردچوبه تغییر رنگ دهد سپس خرما و کشمش را به آن بیافزایید، هم زده و از روی حرارت برداشته و دارچین را به آن اضافه کنید. در نهایت، شیر پلارا در ظرف مورد نظر بکشید و روی آن مخلوط خرما را بریزید و سرو کنید.

نکات کلیدی

نکات مهم و کلیدی در طرز تهیه شیر پلا عبارت است از:

  • هنگام جوشیدن برنج، در قابلمه را نیمه باز بگذارید تا شیر سرد نشود و یکی دوبار آن را هم بزنید.
  • افزودن نیمی از زردچوبه در ابتدای پخت، باعث ایجاد طعم و رنگ بهتری در غذا می شود. بقیه زردچوبه را در روغن تفت دهید تا آنتی اکسیدان آن آزاد شود و عطر و خواص بهتری پیدا کند.
  • دارچین را حتما در اواخر پخت شیر پلا به آن بیافزایید تا در اثر حرارت، عطر خود را از دست ندهد.

منابع و ارجاعات

  • ویکی پدیا
  • کتاب آشپزی سانازسانیا
  • وبسایت های معتبر آَشپزی حرفه ای
 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “مراحل و نکات طرز تهیه شیر پلا یا کته شیر (گیلان)

  1. گیتی گفت:

    حس می کنم مزه شیربرنج باید بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − 7 =