مقدمه
خورشت آلو مسما یکی از خورش های مجلسی ایرانی است که غذای معروف استان گیلان محسوب میشود و در مراسم های مهم و مهمانی های خاص سرو می گردد. این خورش خوشمزه را به دوصورت با گوشت قرمز یا با گوشت مرغ تهیه می کنند که تفاوت زیادی با هم ندارند و فقط گوشت مورد استفاده در آن متفاوت است. این خورش خوشمزه هم مانند سایر خورش های ایرانی به همراه برنج سرو می شود. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز پخت خورش آلو مسمای مرغ این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- لپه: یک دوم پیمانه (۷۵ گرم)
- پیاز (نگینی خرد شده): ۱ عدد (۱۴۰ گرم)
- زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۳ گرم)
- استاک مرغ (رقیق): ۴ پیمانه (۱ لیتر)
- آلو بخارا: ۳۰۰ گرم
- مرغ (۸ تکه برش خورده): ۱ عدد (۱ کیلو گرم)
- پودر پاپریکا: یک دوم قاشق چایخوری (یک و نیم گرم)
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- رب گوجه فرنگی: یک چهارم پیمانه (۶۰ گرم)
- رنده پوست لیمو ترش: ۱ قاشق چایخوری (دو ونیم گرم)
- پیاز داغ: ۲ قاشق سوپ خوری (۱۰ گرم)
- آب لیمو ترش تازه: ۲ قاشق سوپ خوری (۳۰ میلی لیتر)
- زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۲ قاشق سوپ خوری
- شکر: ۳ قاشق سوپ خوری (۴۰ گرم)
- گل محمدی (پودر شده): ۱ قاشق سوپ خوری (۶گرم)
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
!
استفاده از استاک در این غذا ضروری نیست اما باعث قوام بهتر غذا خواهد شد.
دوم | خیس کردن لپه و آلو بخارا
–
در ادامه لپه را از 24 ساعت قبلدر مقداری آب خیس کنید ( در طول خیساندن ، 2 تا 3 بار آب آن راا عوض کنید) سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید. آلو بخارا را نیز از یک ساعتقبل در ظرفی حاوی یک پیمانه آب خیس کنید.
سوم | تفت دادن پیاز و ادویه جات
–
در قابلمه ای حاوی روغن داغ، پیاز داغ را تفت دهید تا تغییر رنگ دهد سپس زردچوبه را به آن اضافه کنید و تفت دهید. پس از آن لپه را بیافزایید، حرارت را زیاد کنید تا جوش بیاید. در نهایت حرارت را ملایم کنید تا به مدت ۳ ساعت بپزد.
چهارم | طعم دار کردن مرغ با ادویه جات
–
تکه ها مرغ را به پاپریکا، کمی نمک و فلفل سیاه آغشته کنید سپس آن ها را به مدت ۳۰ دقیقه در ظرفی دردار، در یخچال قرار دهید تا کاملا مزه دار شوند.
پنجم | تفت دادن مرغ و افزودن به لپه در تابه ای حاوی روغن داغ، تکه های مرغ را از هر دو طرف کاملا تفت دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته شود. پس از آن تکه های مرغ را در ۴۵ دقیقه آخر پخت لپه، به قابلمه بیافزایید تا بپزد.
ششم | تفت دادن رب گوجه فرنگی و افزودن به مرغ
–
رب گوجه فرنگی را در تابه ای حاوی روغن داغ تفت دهید. سپس ان را به همراه رنده پوست لیموترش، پیازداغ، آب لیمو ترش، زعفران و شکربه قابلمه حاوی مرغ بیافزایید.
هفتم | افزودن آلو و جا افتادن خورش آلو مسما و سرو نهایی
–
در ۳۰ دقیقه آخر پخت خورش، آلو را به همراه آب آن به قابلمه اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید تا مسما کاملا جا بیافتد سپس آلو مسما را به همراه چلو و ترشی سرو کنید.
پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات پخت چلوی ساده
نکات کلیدی
- شیرینی خورش آلو مسما به ذائقه شما بستگی دارد؛ در صورت تمایل، می توانید شکرآن را افزایش دهید تا کمی شیرین تر شود.
- تفت رب گوجه فرنگی و زردچوبه در روغن، باعث افزایش خواص گوجه فرنگی و زردچوبه می شود، همچنین منجر به آزادسازی و افزایش آنتی اکسیدان می شود که در خوش رنگ کردن خورش و همچنین طعم و عطر آن بسیار تاثیر گذار است.
لغات و اصطلاحات
- مسمای انار: این دستور مانند آلو مسما تهیه می شود، با این تفاوت که به جای آلو، به همان میزان از انار (دانه شده) استفاده کنید.
منابع و ارجاعات
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی