مقدمه
لوبیا چیتی از گیاهان دو لپه ای می باشد. لوبیاچیتی دارای پس زمینه ی رنگ بژ و رگه های قهوه ای مایل به قرمز است. این لوبیا که لوبیای رومی و در زبان اسپانیایی pinto (به معنی نقاش) نیز نامیده می شود، جزو حبوبات بوده و مانند لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی و… یکی از انواع لوبیا است. لوبیا چیتی یکی از محبوب ترین حبوبات جهان است. ممکن است علت این نام، رنگ و نقش و نگارهای زیبا بر روی دانه های لوبیا چیتی باشد. لوبیا چیتی به خاطر دارا بودن آمینو اسید، یک منبع خوب برای دریافت پروتئین است. از نظر طب سنتی، لوبیا چیتی دارای طبع گرم و تر است. با لوبیا چیتی غذاهایی محبوب و غنی از فیبر مانند خوراک لوبیا چیتی با قارچ، خوراک لوبیا چیتی با سیب زمینی و … درست می کنند.
در این مطلب؛ پیشینه، خواص، ویتامین ها، طبع، مضرات، شیوه مصرف، شیوه نگهداری و کاربردهای لوبیا چیتی ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از لوبیا چیتی به دست آورید.
متن اصلی
پیشینه و تاریخچه لوبیا چیتی
تاریخچه لوبیا چیتی به آمریکای جنوبی و مرکزی بر می گردد. همچنین در مورد کشورهای پرو و مکزیک نیز این مساله گفته می شود. لوبیا پینتو نخستین بار در قرن پانزدهم وارد اروپا شد. بعدها تاجران پرتغالی و اسپانیایی این لوبیا را به آسیا و آفریقا نیز بردند. لوبیای چیتی یک منبع ارزان قیمت پروتئین است. ضمن آنکه فیبر فراوان دارد. از این رو به عنوان یکی از پر مصرف ترین حبوبات شناخته می شود. تولید کنندگان عمده لوبیا چیتی یا لوبیای پینتو در حال حاضر کشورهای چین، هند، ایالات متحده، برزیل و اندونزی هستند. درمورد این که اولین بار، چه زمانی این لوبیا وارد ایران شده، متاسفانه اطلاعات درستی در دست نیست. در گذشته، کشاورزی رونق زیادی در ایران داشته و احتمال آنکه لوبیا چیتی نیز جز محصولات بوده باشد، وجود دارد. در حال حاضر لوبیا چیتی در استان هایی مانند لرستان، مرکزی، آذربایجان شرقی، زنجان و گیلان کشت می شود. شهرهایی مانند زنجان، ازنا، خمین و اقلید قطب تولید لوبیا چیتی مرغوب هستند.
مزاج، طبع و مصلح لوبیا چیتی
مزاج و مصلح لوبیا چیتی عبارت است از:
- مزاج لوبیا چیتی: لوبیا چیتی دارای طبع گرم و تر است. مصرف خوراک لوبیا چیتی در زمستان، خواص بیشتری برای بدن دارد. افراد با مزاج سرد و مزاج سرد و خشک می توانند با مصرف این نوع لوبیا در جهت تعدیل طبع خود کوشیده و از آن بهره مند گردند. افراد گرم مزاج بهتر است از زیاده روی در مصرف این ماده غذایی پرهیز کنند.
- مصلح لوبیا چیتی: خوردن لوبیا چیتی همراه با مصلح آن، تا حد زیادی به افراد کمک می کند تا از عوارض احتمالی آن دور بمانند. مصلح لوبیا چیتی موادی مانند نمک، خردل، زیره، دارچین، زنجبیل، آویشن و فلفل هستند که اگر در زمان پخت لوبیا مورد استفاده قرار گیرند باعث بهبود شرایط و هضم آن میشوند. میتوانید یک یا ترکیبی از چند ادویه را استفاده کنید. خوردن لوبیا چیتی همراه با روغن زیتون نیز باعث اصلاح طبع آن میشود. همچنین اضافه کردن مقداری سرکه به لوبیا تا حدی رطوبت آن را کاهش میدهد. بهترین مصلح لوبیا این است که همراه با گوشت پخته شود. بنابراین غذایی مثل قورمه سبزی از جمله غذاهایی هستند که با وجود دارا بودن لوبیا، آزار دهنده نیستند. برای تعدیل طبع لوبیا چیتی همچنین میتوانید در کنار لوبیا شربت سکنجبین تهیه کرده و همراه با آن میل کنید.
ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی
لوبیا چیتی دارای مقادیری از انرژی، کربوهیدرات، پروتیین، چربی، آب ،فیبر، قند و کلسترول است. همچنین این ماده غذایی دارای ویتامین هایE، K، C،B1 ، B2، B3، B4، B5، B6 و B9بوده و مواد معدنی ای همچون کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، روی، مس، منگنز و سلنیم دارد.
فواید دارویی و درمانی لوبیا چیتی
لوبیا چیتی منبع خوبی از فیبر بوده و دارای خواص فراوانی است. مانند:
- سرشار از پروتئین است
- در درمان مشکلات پوستی مانند آکنه، جوش، لک و… موثر است
- ریزش مو و کم پشتی مو را درمان می کند
- برای بیماران قلبی مفید است
- اسهال را درمان می کند
- سکسکه را درمان می کند
- برای افراد مبتلا به دیابت مفید است
- مانع از چاقی مفرط می شود
- اشتها را کاهش می دهد
- در درمان و کاهش درد بیماریهای رماتیسم و سیاتیک موثر است
- رگ ها و عروق به ویژه عروق منتهی به قلب را سالم نگه می دارد
- گوارش را تقویت کرده و باعث بهبود هضم غذاها می شود
- سیستم عصبی را تقویت کرده و عملکرد آن را بهبود می بخشد
- فیبر بالایی دارد و از ابتلا به یبوست پیشگیری می کند
- در رژیم های لاغری و کاهش وزن یک وعده غذایی مناسب است
- کلسترول بالای خون را کاهش می دهد و مانع از بالا رفتن سطح قند و کلسترول خون می شود
- ذهن را پویا نگه می دارد و موجب تقویت حافظه می شود. بنابراین مانع ابتلا به بیماریهایی نظیر آلزایمر و پارکینسون و فراموشی و زوال عقل و… می شود
- در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی مفید است
- برای افراد مبتلا به بیماریهای روده و سندرم روده مفید است
- انرژی بالایی دارد و توان بدن برای انجام فعالیت های روزمره را تامین می کند. (به ویژه مصرف آن برای ورزشکاران مفید است و انرژی مورد نیاز این افراد را تامین می کند)
عوارض، مضرات و موارد منع مصرف لوبیا چیتی
در این بخش عوارض ناشی از زیاده روی در مصرف لوبیا چیتی و همچنین افرادی که لوبیا چیتی برای آنها مضر بوده و با مصرف آن ممکن است دچار مشکلاتی شوند ارائه می شود:
- لوبیا چیتی کلسیم بالایی دارد، بنابراین افراد مبتلا به سنگ کلیه یا افرادی که کلیه های حساس و سنگ ساز دارند بهتر است مصرف لوبیا چیتی را به حداقل برسانند
- افرادی که معده های حساس و نفاخ دارند یا افرادی که مبتلا به ورم معده هستند
- افرادی که به ترکیبات دارای پورین حساسیت دارند نباید لوبیا چیتی مصرف کنند
- ممکن است مصرف آن در برخی افراد ایجاد حساسیت کند
- زیاده روی در مصرف لوبیا چیتی باعث دل درد و اسهال می شود
شیوه درست مصرف لوبیا چیتی
برای مصرف لوبیا چیتی، بهتر است آن را مانند دیگر حبوبات، چند ساعت خیسانده و آب آن را چند بار عوض کنید، سپس برای پخت از آن استفاده کنید. بهترین زمان برای خیساندن و گرفتن نفخ حبوبات، 24 ساعت است.
شیوه درست نگهداری لوبیا چیتی
با رعایت چند نکته، میتوانید ماندگاری حبوبات، از جمله لوبیا چیتی را بسیار افزایش دهید:
- عدم ترکیب حبوبات، از جمله لوبیا چیتی با انواع دیگر حبوبات
- توجه به تاریخ انقضای محصول
- عدم شتسشوی لوبیا چیتی و حبوبات دیگر در طول زمان نگهداری
- تمیز کردن محل نگهداری لوبیا چیتی و حبوبات دیگر، هر چندوقت یک بار
- پاک کردن حبوبات (درصورت قصد نگهداری حبوبات در زمان طولانی)
- تفت دادن حبوبات (باعث می شود حبوبات دچار آفت نشده و زودتر پخته می شوند)
- جنس ظروف نگهداری حبوبات (برای نگهداری حبوبات در یخچال و یا مکان خشک و خنک، از انواع ظروف شیشهای، استیل یا پلاستیکی استفاده کنید)
- عدم استفاده از آفت کش ها (برای دفع حشرات از حبوبات، آنها را چند روز قبل از ریختن در ظرف اصلی در مقابل آفتاب پهن کنید)
کاربرد ها و محصولات حاصل از لوبیا چیتی
به دلیل اینکه لوبیا ها، از جمله لوبیا چیتی غنی از پروتئین هستند و همچنین نسبت به دیگر مواد پروتئینی مثل انواع گوشت ارزانتر هستند به سرعت جای خود را در فرهنگهای مختلف پیدا کردند. با این لوبیای محبوب، غذاهایی مانند خوراک لوبیا چیتی، لوبیا چیتی با بلغور گندم، خوراک لوبیا چیتی با قارچ، خوراک لوبیا چیتی با سیب زمینی و… درست و مصرف کرد.
لغات و اصطلاحات
لغات و اصطلاحات خاص در مقاله لوبیا چیتی چیست عبارت است از:
- پورین: ترکیب ارگانیک است که در تمام سلولهای بدن انسان ها و همچنین در بسیاری از مواد غذایی گیاهی و محصولات حیوانی وجود دارد اما زیاد بودن آن در بدن میتواند منجر به نقرس و مشکلات دیگر شود.
منابع و ارجاعات
- وبسایت های محتوایی حوزه مواد غذایی
- وبسایت های محتوایی حوزه طب سنتی
چه تاریخچه ی جالبی داشت ممنون