مقدمه
دمی ماش پلویا دمپخت ماش، یک غذای ایرانی بسیار خوشمزه و مغذی است. این غذای ساده و لذیذ که سرشار از کلسیم، آهن و ویتامین است را می توانید با گوشت چرخ کرده، مرغ یا ماهی تهیه کنید. البته این پلو بدون گوشت هم غذای کاملی است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز پخت دمی ماش این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- ماش: یک و یک دوم پیمانه (۲۷۰ گرم)
- برنج: ۳ پیمانه (۴۸۰ گرم)
- نمک: به میزان لازم
- زردچوبه (پودرشده): یک و یک دوم قاشق چای خوری (چهار و نیم گرم)
- کره: ۸۰ گرم
- پیاز داغ: ۱۵ گرم
- زیره سبز (پودر شده): یک دوم قاشق چای خوری (یک و نیم گرم)
- کشمش پلویی (شسته و خشک شده): یک دوم پیمانه (۵۵ گرم)
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
- استاک مرغ: ۳ پیمانه (۷۵۰ میلی لیتر)
!
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد.
مرحله دوم | خیس کردن ماش
–
در ابتدا ماش را به مدت ۲۴ ساعت در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، ۲ تا ۳ بار آب آن را عوض کنید). سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید.
مرحله سوم | خیس کردن برنج
–
در ادامه برنج را به مدت ۳ ساعت در مقداری آب و نمک خیس کنید سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.
مرحله چهارم | پختن ماش و افزودن استاک مرغ و زردچوبه
–
برای پختن ماش و افزودن استاک مرغ روال زیر را انجام دهید:
- ماش را به همراه مقداری آب در قابلمه ای بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید. یک دقیقه پس از اینکه جوش آمد، آن را در آبکش بریزید. مجددا ماش را به همراه استاک مرغ، روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت ۲۰ دقیقه نیم پز شود و تقریبا یک پیمانه از آب ان باقی بماند.
- سپس، در اواسط پخت ماش، یک قاشق چای خوری از زردچوبه را در تابه ای حاوی مقداری روغن کاملا تفت دهید و به آن اضافه کنید.
مرحله پنجم | افزودن ماش و کره به برنج و دم کردن دمی ماش
–
ماش، کره و ۴ پیمانه آب را به برنج بیافزایید و روی حرارت زیاد قرار دهید و در قابلمه را بگذارید (هنگام پخت، یکی دوبار هم بزنید). زمانی که آب برنج تبخیر شد، حرارت را ملایم کنید تا ۴۰ دقیقه دم بکشد.
مرحله ششم | افزودن کشمش و ادویه جات به برنج و تزیین نهایی
–
در تابه ای حاوی مقداری روغن داغ، پیاز داغ را گرم کنید سپس بقیه زردچوبه را به آن اضافه کنید و تفت دهید. در آخر، زیره و کشمش را بیافزایید و بلافاصله از روی حرارت بردارید و هم بزنید تا کشمش نرم شود. پس از دم کشیدن برنج، آن را در ظرف مورد نظر بکشید و روی آن را با مخلوط کشمش و پیاز داغ تزیین و سرو کنید.
نکات کلیدی
- برنج اعلا برنجی است خشک، نیمه بلوری، بلند، باریک، سفت و بدون خرده برنج که به آسانی زیر دندان خرد نمی شود و رنگ آن متمایل به زرد است. برای تشخیص عطر و طعم برنج، مقداری از آن را بین کف دو دست، به یکدیگر مالیده و با دهان روی آن بدمید، در این لحظه، باید عطر برنج اعلا به مشام برسد، برنج خشک هنگام پخت رِی بیشتری دارد، بنابراین با وجود گران تر بودن، صرفه بیشتری دارد؛ زیرا از یک پیمانه آن سه پیمانه چلو به دست می آید، برنج تازه رِی نمی کند و هنگام پخت، به سرعت له می شود.
- نوع برنج و تازگی یا کهنگی آن در زمان پخت تاثیردارد. معمولا برنج تازه، زمان کمتر و برنج کهنه زمان بیشتری نیاز دارد در آب جوشان بجوشد تا آماده شود. برای اطمینان از زمان آبکش کردن برنج، چند دانه برنج را با کفگیر از قابلمه بیرون بیاورید و بین دو انگشت له کنید. اگر نرم بود و دانه خیلی ظریفی از آن باقی ماند، آماده است و اگر سفت بود، بگذارید چند جوش دیگر بخورد سپس در آبکش بریزید.
لغات و اصطلاحات
- دمی ماش (نوعی دیگر): این دستور مانند دمی ماش تهیه می شود، با این تفاوت که وقتی آب برنج، در حال تبخیر شدن است، یک قاشق سوپ خوری زردچوبه را در روغن تفت دهید و ۲ قاشق سوپ خوری زیره به آن اضافه کنید و تفت دهید سپس آن را به قابلمه بیافزایید، همچنین هنگام سرو، در کنار آن تخم مرغ نیمرو قرار دهید.
- دمی ماش با خرما: این دستور مانند دمی ماش تهیه می شود، فقط در زمان سرو، چند عدد خرما (بدون هسته) را در تابه ای حاوی روغن تفت دهید و همراه کشمش روی دمی بریزید و سرو کنید.
منابع و ارجاعات
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی