0

مقدمه

حلیم از غذاهای سنتی آش مانند منطقه خاور میانه است که ماده اصلی آن گندم، جو یا بلغور است که در آن از گوشت نیز استفاده می شود. در ایران حلیم سنتی را با گندم درست می کنند و بیشتر در وعده صبحانهسرو می کنند. گوشتی که در این غذای مقوی و خوشمزه به کار می برند، می تواند گوشت سفید (گوشت مرغ و بوقلمون) و یا گوشت قرمز گوسفند یا گوساله، باشد. البته حلیم غذای ماه مبارک رمضان هم هست و اغلب آن را به عنوان افطار میل می کنند. حلیم گندم در شهرهای مختلف کشورمان با روش های متفاوتی طبخ می شود مثلا در برخی شهرها به آن حبوباتی مانند نخود و عدساضافه می کنند. در صورتی که منع مصرف گوشت قرمز دارید می توانید حلیم گندم را بدون گوشت هم درست کنید. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه حلیم گندم این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.


!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • نخود: یک دوم پیمانه (۷۰ گرم)
  • گندم (بدون پوست) : ۲ پیمانه (۳۰۰ گرم)
  • قلوه گاه گوسفند: ۵۰۰ گرم
  • استاک گوشت (رقیق) : ۵ پیمانه (۱۲۵۰ میلی لیتر)
  • نمک: به مقدار لازم
  • کره (ذوب شده): ۸۰ گرم
  • دارچین (پودر شده): ۱ قاشق سوپ خوری (۶ گرم)
  • شکر (نرم و دانه ریز): مقداری برای تزیین


!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد.در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت از همان آب، به همراه یک عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید.


!
می توانید در صورت تمایل به جای شکر، از پودر قند استفاده کنید.

دوم | خیس کردن نخود و گندم

نخود و گندم را به صورت جداگانه، از ۲۴ ساعت قبل، در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، ۲ تا 3 بار آب آن ها را عوض کنید) سپس هنگام پخت در آبکش بریزید.

سوم | پختن گندم، نخود و گوشت

در قابلمه ای حاوی ۱۰ پیمانه آب، گندم، نخود و گوشت را بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش بیاید سپس حرارت را ملایم کنید تا به مدت ۴ ساعت بپزد. پس از این مدت استاک و نمک به قابلمه اضافه کنید و بگذارید به مدت ۴ ساعت دیگر بپزد.

چهارم | کوبیدن گوشت و چرخ کردن گندم و نخود

پس از پخت گوشت، آن را از قابلمه خارج و استخوان آن را جدا کنید. گوشت را با گوشت کوب دستی بکوبید. گندم و نخود را در چرخ گوشت ریخته و تمام مواد را با آب حلیم مخلوط کنید و مجددا به قابلمه برگردانید و روی حرارت ملایم قرار دهید.

پنجم | جا انداختن، افزودن کره و سرو کردن حلیم

در نهایت نیمی از کره را به قابلمه بیافزایید و مرتبا حلیم را هم بزنید تا جا بیافتد و کاملا کش دار شود سپس آن را در ظرف مورد نظر بریزید. بقیه کره را روی آن ریخته و با دارچین و شکر، حلیم را تزیین و سرو کنید.

نکات کلیدی

  • پس از جوش آمدن گوشت و گندم، کف روی آن را با قاشق بگیرید و دور بربزید.
  • در پخت حلیم، زمان پخت گندم و گوشت باید در حد اکثر زمان ممکن باشد تا کاملا پخته و نرم‌ شوند.
  • پس از میل کردن حلیم، بلافاصله دراز نکشید، زیرا دیر هضم است و باعث ناراحتی معده می شود.
  • هنگام سرو حلیم، مراقب بالا رفتن وزن خود باشید؛ زیرا یک پیاله حلیم، تقریبا ۱۵۰ کیلو کالری انرژی دارد و در صورتی با یک قاشق شکر، یک تکه نان و کمی روغن سرو شود، ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلو کالری انرژی دارد.
  • افرادی که مبتلا به چربی خون هستند یا کسانی که نگران بالا رفتن رفتن وزن خود هستند، می توانند برای رژیمی کردن حلیم، به جای گوشت گوسفند از گوشت مرغ یا بوقلمون استفاده کرده و کره را حذف کنند.
  • در برخی شهرها از جمله مشهد معمولا حلیم را با گوشت قیمه ای یا گوشت ریش ریش تزیین می کنند.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − 6 =