مقدمه
دمی لوبیا چشم بلبلی یکی از خوشمزهترین غذاهای ایرانی به شمار میآید. استفاده از لوبیا چشم بلبلی نه تنها مزیتهای بسیاری را ازلحاظ تغذیه فراهم میکند بلکه سبب به صرفه شدن هزینه تهیه غذا نیز میشود. جالب است بدانید لوبیا چشم بلبلی حاوی آنتی اکسیدان هایی با کیفیت بالا است که برای خنثی کردن فعالیت های رادیکال های آزاد و جلوگیری از آسیب سلولهای سالم و DNA عمل می کند. این غذا غنی از فلاونوئید هایی است که به درمان برخی از مشکلات مختلف قلبی و عروقی کمک نموده و برای درمان مشکلات مربوط به معده، پانکراس و طحال مورد استفاده قرار می گیرد. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز پخت دمی چشم بلبلی این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- لوبیا چشم بلبلی: یک پیمانه (۱۵۰ گرم)
- برنج: ۳ پیمانه (۴۸۰ گرم)
- نمک و دانه فلفل (کوبیده شده): به میزان لازم
- کره: یک دوم پیمانه (۸۰ گرم)
- زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۲ قاشق سوپ خوری
- ادویه پلویی (پودر شده): ۱ قاشق سوپ خوری (۶ گرم). ادویه پلویی شامل: زیره سبز و سیاه (از هرکدام ۲۰ گرم)، دارچین، تخم گشنیز وجوز هندی (از هرکدام ۱۰ گرم) و میخک (۵گرم) است.
- شبت (پاک و خرد شده): ۲۵۰ گرم
- زنجبیل (رنده شده): ۱ قاشق چای خوری (۳ گرم)
- مرغ: 8 تکه خرد شده و یا یک عدد (۱۲۰۰ گرم)
- پیاز (بدون پوست و دونیم شده)
- زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق سوپ خوری (۶ گرم)
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
مرحله دوم | خیس کردن لوبیا
–
لوبیا را به مدت ۲۴ ساعت در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، ۲ تا ۳ بارآن را عوض کنید). سپس هنگام پخت در آبکش بریزید.
مرحله سوم | خیس کردن برنج
–
برنج را با ۵ پیمانه آب و مقداری نمک از ۳ ساعت قبل خیس کنید.
مرحله چهارم | پختن لوبیا
–
در ادامه لوبیا را با ۲ پیمانهآب در قابلمه ای ریخته و بگذارید به مدت ۳ ساعت بپزد. در اواسط پخت، کمی نمکبه آن بیافزایید و آبکش نمایید.
مرحله پنجم | پختن برنج و افزودن لوبیا و ادویه جات
–
برنجرا به همراه آب آن و کره، روی حرارت زیاد قرار دهید. پس از جوش آمدن لوبیا، نیمی از زعفران و ادویه پلویی را به آن اضافه کنید.
مرحله ششم | افزودن شبت و دم کردن غذا
–
زمانی که آب برنج در حال تمام شدن بود، شبت را افزوده، مخلوط کنید و بگذارید آب آن کاملا تبخیر شود، سپس حرارت را ملایم کنید، زنجبیل را اضافه کرده و در قابلمه را بگذارید تا به مدت ۴۰ دقیقه دم بکشد.
مرحله هفتم | پختن و سرخ کردن مرغ و افزودن ادویه جات و تزیین
–
در این فاصله، تکه های مرغ را مقداری نمک و فلفل سیاه مزه دار کنید، سپس آن را همراه پیاز، زردچوبه، مقداری نمک و فلفل در قابلمه ای حاوی یک پیمانهآب بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش بیاید، حرارت را ملایم کرده و در قابلمه را بگذارید تا مرغ به مدت ۴۵ دقیقه بپزد. پس از پخت، مرغ را در آبکش قرار دهید، سپس در تابه ای حاوی روغن به مدت ۱۰ دقیقه از هر دو طرفبه همراه بقیه زعفران سرخ کنید.
نکات کلیدی
- تفت زیاد و پخت طولانی زنجبیل، باعث می شود تا زنجبیل عطر و طعم خود را از دست بدهد.
لغات و اصطلاحات
- لوبیا چشم بلبلی پلو با کوفته ریزه: این دستور مانند دمی چشم بلبلی تهیه می شود، با این تفاوت که به جای مرغ، از کوفته ریزهاستفاده کنید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی