ویتامین ب5 چیست

ویتامین B5| راهنمای جامع | فواید، موارد منع مصرف، احتیاط

0

مقدمه

در سال های اخیر، اسید پانتوتنیک به دلیل قابلیت تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش سطح انرژی و کاهش استرس، به یک مکمل معروف تبدیل شده است. امروزه، به دلیل فراوری و نگهداری مواد غذایی، ویتامین B5 موجود در بسیاری از غذاها به راحتی از بین می رود و کمبود آن نیز شایع است. وجود اسید پانتوتنیک مانند دیگر ویتامین های گروه B، برای تبدیل غذا به انرژی ضروری است. این ویتامین، همچنین، برای تبدیل کولین به استیل کولین حیاتی است؛ استیل کولین یک ناقل شیمیایی است که سیگنال های الکتریکی بین عصب ها و ماهیچه ها را حمل می کند و باعث عملکرد صحیح بدن می شود.

در این مطلب؛ عملکرد، میزان نیاز، مکمل و منابع ویتامین ویتامین ب5 ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از این ماده ی کلیدی و ضروری به دست بیاورید.

متن اصلی

فواید و عملکرد ویتامین B5

فواید ویتامین ب 5 به شرح زیر است:

  • کمک به کاهش وزن
  • مبارزه با عفونت ها
  • سلامت قلب
  • حیاتی برای کسب انرژی
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • حفظ سلامت پوست و مو
  • کاهش سطح استرس
  • کمک به عملکرد صحیح بدن
  • مفید برای درمان استرس

موارد منع مصرف ویتامین ب 5

موارد منع مصرف ویتامین ب5

تاکنون مسمومیت زا بودن ویتامین B5 گزارش نشده است؛ اما مصرف دوزهای بالا، بدون نظارت پزشک مجاز نیست. در برخی افراد مصرف دوزهای بسیار بالا باعث ایجاد ناراحتی معده می شود.

حتما بخوانید: ویتامین A

حد مجاز مصرف ویتامین ب 5

میزان مجاز مصرف ویتامین B5 در افراد مختلف به شرح زیر است:

سن و شرایط

میزان

تولد تا 6 ماهگی

1.7میلی‌گرم

7 تا 12 ماه

1.8میلی‌گرم

1 تا 3 سال

2 میلی‌گرم

4 تا 8 سال

8 میلی‌گرم

9 تا 13 سال

4 میلی‌گرم

14 تا 18 سال

5 میلی‌گرم

بزرگسالان

5 میلی‌گرم

بارداری

6 میلی‌گرم

شیردهی

7میلی‌گرم

مکمل های ویتامین ب 5

قرص های مولتی ویتامین معمولا حاوی 6 میلی گرم ب 5  هستند که برای حفظ سلامت یک فرد معمولی و پیشگیری از کمبود آن کافی است. با بالاتر رفتن سن، نیاز به این ویتامین کمی بیشتر می شود. میزان مصرف، تا 300 میلی گرم می تواند بی خطر باشد. این ویتامین نیز به عنوان بخشی از مکمل B کمپلکس بهتر عمل می کند. مصرف مرتب کافئین، الکل و سیگار و مصرف قرص های خواب آور و ضد بارداری می تواند سطح ویتامین B5 را در بدن کاهش دهد.

منابع اسید پانتوتنیک یا ویتامین B5

منابع ویتامین ب5

نمونه هایی از منابع دارای ویتامین ب 5 عبارتند از:

  • تخم مرغ
  • ژل رویال
  • مخمر آبجو
  • جگر و قلوه
  • مغزها
  • غلات کامل
ویتامین ب 5 در بسیاری از مواد غذایی موجود است اما با آماده سازی، پخت و پز و نگهداری (مانند انجماد یا کنسرو کردن) از بین می رود. به عنوان مثال، پختن گوشت باعث کاهش بیش از یک سوم میزان ویتامین ب 5 موجود در آن می شود.

علائم کمبود ویتامین B5

نشانه های کمبود اسید پانتوتنیک یا ویتامین ب 5 عبارتند از:

  • خستگی مزمن
  • اضطراب
  • تمرکز ضعیف
  • گزگز کردن دست ها و پاها
  • گرفتگی و لرزش عضلات (رعشه)
  • سردرد

تشخیص کمبود ویتامین ب 5

برای تشخیص کمبود یا بالا بودن ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، پزشک آزمایشاتی را تجویز می‌کند که از طریق خون، نمونه‌گیری و بررسی می‌شود. در این آزمایش، سطح ویتامین ب 5 را اندازه گیری می‌کنند که به آن اسید پانتوتنیک می‌گویند. این اسید نام خود را از ریشه یونانی pantos به معنای همه‌جا گرفته است؛ زیرا به طور گسترده در انواع غذاها موجود است.

مطالعه کنید: ویتامین D

تداخل دارویی ویتامین B5

اسیدپانتوتنیک تداخل دارویی شناخته شده‌ای ندارد.

پیشنهاد ویژه ویتامین b3 یا ب3

منابع و ارجاعات

  • محتوای تخصصی حوزه سلامت و بهداشت
 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − پنج =