مقدمه
شهر زیبا و تاریخی نراق، یکی از نواحی دوستداشتنی و بسیار دیدنی در استان مرکزی است که از سه جهت گرداگرد آن را کوه فراگرفته است. همین امر از مهمترین دلایل برخورداری این شهر قدیمی از آب و هوایی مطلوب و دلچسب است که در کنار آثار تاریخی و دیدنی های طبیعی، آن را به یکی از جاذبههای گردشگری در مرکز کشور، تبدیل ساخته است. باستانشناسان، قدمتی بالغ بر دو هزار سال را برای شهر نراق تخمین زدهاند که در خود خانههای قدیمی، آبانبارها، مساجد، امامزادهها، بناها و آثار تاریخی متعددی را در کنار جاذبههای فوقالعاده طبیعی از جمله آبشارها، غار، چشمه و کوههای دیدنی جای داده است. در این مطلب به معرفی، موقعیت مناطق گردشگری شهر نراق می پردازیم.
متن اصلی
اول | آتشکده آتشکوه
اطلاعات کلی آتشکده آتشکوه عبارت است از:
- معرفی: آتشکده آتشکو بر سر راه قدیمی نیم ور به رباط ترک و اصفهان، در دامنه یک رشته کوه و در حاشیه جنوبی روستای آتشکوه با مساحتی حدود ۶۰۰ متر مربع است. سه قسمت اصلی بنا دو تالار شرقی و غربی و یک راهرو، است. تالار شرقی یا تالار اصلی محل قرار گرفتن آتشدان و محلی برای نیایش بوده که خود شامل یک تالار مربع شکل که چهار ستون ۶ متری از سنگ و ساروج نگهدارنده مستحکم برای طاق این تالار است. راهرو اصلی تالار مربع شکل که ۷ متر طول و در حدود ۳ متر عرض دارد، واقع در بخش شرقی آتشکده به تالار غربی مستطیل شکل منتهی می شود. بنا دو رویه ساخته شده و از داخل به صورت دو جزو مدور است. درهای اتاق ها از طرف جنوب به یک راهرو باز می شود که رابط بین چهار طاقی و بخش ایوان است. این مصالح ساختمانی به کار رفته در آن است. یکی از ویژگی های این بنا ضخامت دیوارهای آن است که از سنگ لاشه بدون تیشه و قلم خوردگی تشکیل شده است.
- آدرس: ۲۵ کیلومتری جنوب غربی دلیجان، ۸ کیلومتری جنوب شرقی نیم ور
- نقشه: لوکیشن آتشکده آتشکوه در گوگل مپ
دوم | قلعه اُل
اطلاعات کلی قلعه اُل عبارت است از:
- معرفی: یکی از جاذبههای طبیعی در نراق، قلعهایاست که در کوه اُل و در دهانه غاری که در ارتفاع ۷۰۰ متری این کوه قرار دارد، واقع شده است. در بین مردم محلی این غار، به نام قلعه اُل، شهرت یافته است که بالای مزرعه شریف آباد و بر صخرهها قرار گرفته است. نام این قلعه که به دژ نراق نیز شناخته میشود، از نام کوهی که در آن قرار دارد، گرفته شده و طبق اظهارات کارشناسان، بهعنوان پناهگاهی طیبعی جهت پیشگیری از صدمات وارده توسط حیوانات وحشی، آسیبهای طبیعی و در بسیاری موارد برای در امان ماندن از جنگها و حملات دشمنان احداث و مورد استفاده قرار میگرفت. حضور تنها یک راه ورودی به غار که آن هم بسیار سخت و دشوار است، از ویژگیهای بارز آن به شمار میرود که بیانگر غیر قابل تسخیر بودن دژ است. این قلعه در بین مردم محلی به قلعه جنیان نیز شهرت دارد؛ چراکه طبق افسانهها و حکایات تاریخی، جنیان در این قلعه حضور داشتهاند.
- آدرس: نراق، دامنه کوه ال
- نقشه: لوکیشن قلعه اُل در گوگل مپ
سوم | کاروانسرای شمس السلطنه نراق
اطلاعات کلی کاروانسرای شمس السلطنه نراق عبارت است از:
- معرفی: یکی از جاهای دیدنی نراق، عمارتی است که احتمالا قدمت آن بالغ بر ۱۵۰ سال است. کاروانسرای شمسالسلطنه نام این میراث ملی است که در زمان حکومت قاجاریان احداث شده است. کاروانسرای شمسالسلطنه، یکی از زیباترین عمارات تاریخی نراق است که به نیابت از حاج محمد نراقی مشهور به حاجی خان ساخته شده است. این اثر ایرانی متشکل از دو طبقه یکی جهت نگهداری چهارپایان و دیگری برای اسکان و جهت استراحت تاجران است. راسته بازار، چهار سوق و تاجرسرا یا معاونالممالک بههمراه کاروانسرا، مجموعه زیبا و کمنظیر شمسالسلطنه را تشکیل میدهد که بهعنوان میراث ملی به ثبت رسیده است.
- آدرس: کمربندی نراق.
- نقشه: لوکیشن کاروانسرای شمس السلطنه نراق در گوگل مپ
چهارم | امامزاده یحیی (ع)
اطلاعات کلی امامزاده یحیی (ع) عبارت است از:
- معرفی: امامزاده یحیی (ع) یکی از جاذبههای گردشگری مذهبی در شهرستان نراق است که بقعه متبرکه آن با قدمتی بالغ بر ۷ قرن، متعلق به دوران حکومت سلجوقیان و یکی از قدیمیترین بناهای آجری در این شهرستان محسوب میشود. سبک معماری انجام شده در این بارگاه ملکوتی، برگرفته از معماری مغولی و چینی است و هیچ تزئیناتی را در آن نمیتوان یافت. آرامگاه امامزاده یحیی (ع)، در عین سادگی بسیار زیبا و چشمنواز ساخته شده است. بنای بقعه، عمارتی ۸ ضلعی با یک گنبد تک پوش آجری است. البته گفته میشود که در گذشته این گنبد دو پوش بوده که پوش اول آن از بین رفته و اکنون تنها پوش دوم قابلمشاهده است. سنگ قبرهایی در این امامزاده وجود دارد که باستانشناسان آنها را قدیمیترین آثار مکتوب نراق معرفی کردهاند. مقبره دختر شاه اسماعیل اول صفوی نیز در این آرامگاه قرار دارد که به کتیبههای افقی و عمودی و منقوش به خط ثلث برجسته است که با تکههای قابسازی و گرهچینی تاریخ فی سنه خمس و ثلثین و تسمعائه بر آن حک شده است. همچنین در بخش تحتانی گنبد میتوان سه مرقد را که با کاشی پوشش داده شده است را مشاهده کرد که احتمالا متعلق به دوران صفوی است.
- آدرس: نراق، نزدیکی بقعه امامزاده سلیمان
- نقشه: لوکیشن امامزاده یحیی (ع) در گوگل مپ
پنجم | بازار نراق
اطلاعات کلی بازار نراق عبارت است از:
- معرفی: بازار از مجموعه بناهای دوره قاجار که به صورت مجموعه ای متشکل از راسته، چهارسوق، کاروانسرا، آب انبار، مسجد، کارگاه های تولیدی و مغازه ها است. ورودی بنا دارای سقف بلند و رفیع است. در بخش اول بازار، در طبقه همکف، حجره های تجارتخانه ها که با درهای چوبی به صورت ارسی ساخته شده اند، قرار دارند. کاروانسرا و تجارت خانه های حاج مهدی نراقی نیز مجموعه ای وقفی است که واقف آن آقا سلیمان حاج مهدی نراقی بوده است و در ساخت بازار کمک های فراوانی کرده است.
- آدرس: نراق، خیابان امام خمینی
منابع و ارجاعات
- کتاب راهنمای جامع ایرانگردی- تهیه و تدوین موسسه عصر کسب و کار ایرانیان کارینا
- محتوای تخصصی حوزه ی گردشگری