1

مقدمه

پیازچه یا پیاز بهاره نوعی تره ‌پیاز از جنس والک است که مانند تره فرنگی از خانواده آلیوم (Allium) محسوب می شود و پس از بلوغ، سر آن گلوله‌ ای سفید رنگ می شود. برگهای این گیاه باریک و به ارتفاع ۲۵ تا ۳۵ سانتیمتر می رسد. رنگ برگ پیازچه، سبز تیره است. پیازچه، انواع مختلفی دارد که ۳ نوع معروف و مشخص آن عبارتند از:

  • پیازچه معمولی که رنگ آن مایل به قرمز می باشد
  • پیازچه سفید پیش رس
  • پیازچه دایمی برگ پهن

پیازچه دارای طبع گرم و خشک و دارای ویتامین های کا، ث، ب۱ و ب۶ است، همچنین حاوی اسید فولیک، سولفور، اسیدهای آمینه متیونین و سیستئین می باشد.

از مهم ترین خواص پیازچه می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • پیشگیری و مقابله با زخم های معده و اثنی عشر
  • پیشگیری از چین و چروک پوست
  • موثر در درمان عفونت های قارچی
  • تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش اشتها
  • کاهش کلسترول و تنظیم فشار خون
  • کمک به رفع خستگی و کاهش استرس

از پیازچه هم به صورت خام در سبزی خوردن و هم به صورت پخته در بعضی خوراک ها و پیتزاها استفاده می شود. در این مطلب، مراحل و نکات کاشت پیازچه در باغچه و گلدان، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی داشته باشید.

پیش نیاز و ملزومات

  • ابزار باغبانی از قبیل:
    • آب پاش
    • بیل یا بیلچه برای استفاده در باغچه
  • هزینه خرید مواد اولیه

برای کاشت درگلدان :

  • گلدان: برای کاشت سبزیجات بهتر است از گلدان‌های مکعب مستطیل استفاده شود
  • مقداری نایلون: برای پوشاندن روی گلدان


!
برای شخم زدن و نرم کردن خاک در زمین های بزرگ از کولتیواتور و تیلر استفاده می شود.

مراحل اصلی

مرحله اول- تهیه مواد اولیه برای کاشت پیازچه

بر اساس بررسی های دانوما، در اولین مرحله برای کاشت پیازچه بر مبنای معیار 100 متر مربع زمین، مواد اولیه لازم را به صورت زیر تهیه نمایید:

  • بذر سالم: حدود ۸۰ تا ۱۰۰ گرم برای ۱۰۰ متر زمین
  • کود حیوانی یا ورمی کمپوست

برای کاشت در گلدان :

  • کوکوپيت
  • پیت ماوس
  • خاک باغچه

مرحله دوم- آماده سازی خاک و کاشت بذر در باغچه و گلدان

پس از تهیه مواد اولیه، نوبت به آماده سازی خاک و کاشت بذر می رسد. توصیه دانوما این است که در این مرحله روال زیر را انجام دهید:

  • زمین را شخم بزنید و خاک را خوب زیر و رو کنید.
  • خاک را با کود حیوانی یا ورمی کمپوست مخلوط کنید.
  • نوبت به کشت بذر می رسد. پیازچه را می توان به دو صورت کرتی و خطی، به صورت زیر کاشت:
    • کشت کرتی: برای کشت کرتی زمین را کرت بندی کنید.
    • کشت خطی: و برای کشت خطی باید شیارهایی به فاصله ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر و عمق نیم سانتیمتر ایجاد کنید. در باغچه های کوچک می توان شیارها را با فاصله کمتر ایجاد کرد.
  • بذرها را در بستری که آماده کردید بپاشید، بهترین فاصله برای پیازچه ۱ تا ۴ سانت هست زیرا در فاصله کم بعد از اینکه بزرگ شدند توی هم رفته و محصول خوبی به بار نمی آید.
  • بر روی بذرها حدود نیم سانت کود حیوانی یا خاک بپاشید و به آرامی خوب آبياري کنید.


!
بهتر است ۱۰ روز اول با آبپاش آب بدهید تا بذرها جابجا نشوند.

برای کاشت در گلدان

  • ابتدا گلدان را زهکشی کنید.
  • با خاک سبک مانند ترکیب کوکوپیت، پیت ماس و خاک باغچه، گلدان را پر کنید.
  • خاک گلدان را مرطوب کنید و بذرها را در عمق نیم سانتی متری خاک بکارید.
  • با کمی خاک روی بذرها را بپوشانید.
  • کمی آب روی خاک اسپری کنید.
  • و در نهایت گلدان یا گلدان ها را پشت پنجره نورگیر قرار دهید.


!
البته اگر تمایل داشته باشید از کشت کرتی استفاده نمایید باید دقت نمایید که در کشتیا آبیاری کرتی، زمین را به قطعات با اندازه های مختف و به شکلمربع یا مستطیل تقسیم بندی نمایید. برای مرزبندی بین آن ها دورتا دور هر بخش را باید دیوارهای کوتاه خاکی قرار داد. به هر کدام از این قطعات ساخته شده کرتگفته می شود. در بین کرت ها جوب آب قرار می گیرد که با گردش آب درون، عملیات آب رسانی انجام می شود. در این نوع کشت بذرها را یکنواخت بپاشید.

مرحله سوم- نگهداری و مراقبت از پیازچه

بررسی های دانوما حاکی از آن است که برای آبیاری و نگهداری موارد زیر را رعایت کنید:

  • آبیاری: خاک پیازچه را برای جوانه زدن باید دائماً مرطوب نگه دارید. پس نگذارید خاک باغچه خشک شود. البته آب زیاد هم بذر را خفه می کند. مدت زمان جوانه زنی بین ۵ تا ۱۰روز است و بعد از جوانه زدن هر ۳ روز یکبار آبیاری کنید. مناسب ترین دما جهت جوانه زنی بذر پیازچه ۲۱ تا ۲۷ درجه سانتی گرادمی باشد.
  • کنترل و آفت کشی: در صورتی که محصول زیاد و متراکم بود، اضافه ها را وجین کنید تا به رشد بقیه آسیب نرسد.


!
بهتر است چند روز اول باغچه را با آبپاش آبیاری کنید تا بذرها جابجا نشوند.


!
اگر از روش غرقابی استفاده می کنید مراقب جابجایی بذر ها باشید.

نگهداری در گلدان:

  • برای آبیاری و نگهداری در گلدان، موارد زیر را مدنظر داشته باشید:
  • قبل از جوانه زدن بگذارید خاک تا عمق ۲ تا ۳ سانتیمتری خشک شود سپس آبیاری کنید.
  • بهتر است روی گلدان را با استفاده از نایلون شفافبپوشانید تا رطوبت مورد نیاز برای رشد و جوانه زنی فراهم شود؛ البته لازم است هر روز ۱ تا ۲ ساعت نایلون را بردارید تا موجب صدماتی مثل بیماری های قارچی نشود.

مرحله چهارم- برداشت پیازچه

بررسی دانوما نشان می دهد با شرایط و روال زیر پیازچه را برداشت نمایید:

  • بررسی شرایط برداشت: هنگامی که ارتفاع ساقه پیازچه به ۱۲ تا ۱۵ سانتی متر می رسد و قطر آن ها به اندازه یک مداد می شود و حدود ۵۰ درصد برگ ها به پایین خم می شود، می توانید آن ها را برداشت کنید.
  • برداشت گیاه: برای برداشت، باید کل گیاه را بیرون بکشید.

نکات کلیدی

  • مناسب ترین خاک، خاک شنی و رسی است برای کود نیز بهتر است از نوع کود ورمی کمپوست (Vermicompost) استفاده نمایید.
  • برای بیشتر گل و گیاهان آپارتمانی می توان از ترکیب: کوکوپیت، پیت ماس و پرلیتدر گلدان استفاده کرد. مزیت آن بهداشتی تر بودن آن نسبت به خاک باغچهو سبک بودن آن است.
  • بهتر است برای کاشت هر گیاهی، خاک را ضدعفونی کنید. در کشت خانگی، مناسب ترین شیوه ی ضدعفونی، مخلوط کردن خاک با 5 درصد خاکستر ذغالو 5 درصد تفاله چای است به گونه ای که برای 10 کیلوگرم خاک 500 گرماز هر کدام کافی است.
  • پیازچه از سبزیجاتی است که به سرما حساس است و می تواند مقدارکمی سایه را تحمل کند؛ بنابراین برای رشد بهتر و سالم تر باید در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرد.
  • زمان کاشت پیازچه از اواخر اسفند تا خرداد است اگرچه در پاییز هم کشت می شود.

لغات و اصطلاحات

  • کشت کرتی: در کشت یا آبیاری کرتی، زمین را به قطعاتبا اندازه های مختف و به شکل مربع یا مستطیل تقسیم بندی نمایید. برای مرزبندی بین آن ها دورتا دور هر بخش را باید دیوارهای کوتاه خاکی قرار داد. به هر کدام از این قطعات ساخته شده کرت گفته می شود. در بین کرت ها جوب آب قرار می گیرد که با گردش آب درون، عملیات آب رسانی انجام می شود. در این نوع کشت بذرها را یکنواخت بپاشید.
  • کشت خطی: در شیوه خطی شیارهایی با فواصل و عمق معین در زمین ایجاد می شود. در این شیارها، بذرها را قرار می دهند و خاک کنار هر شیار را روی بذرها می ریزند. در این کشت بهتر است به ترتیبی بذرها را در شیارها قرار دهید که فاصله بذرها از یکدیگر 1 تا 2 سانت و فاصله شیارها 10 تا 15 سانت باشد. در نهایت خاک های اطراف شیارها را روی بذرها بریزید و با فشار کم آبیاری نمایید.
  • کود ورمی کمپوست (Vermicompost): یک نوع کود آلی است که توسط گونه ای از کرم های خاکی تولید می شود.
  • پوسال یا کمپوست (compost): کودی است که از بازیافت مواد ارگانیک(مواد زائدی که از گیاهان و حیوانات برجای می مانند) به دست می آید. کمپوست، جایگزینی برای کودهای شیمیایی است که خاک را تقویت می کند و باعث می شود خاک بتواند مدت طولانی‌تری آب را در خود نگه دارد.
  • کوکوپیت (cocopeat): نوعی بستر کشت است که با استفاده از الیاف پوست و پوشش میوه نارگیل تهیه می شود. شایان ذکر است کوکوپیت به صورت فشرده عرضه می شود و بعد از اضافه شدن آب به ۱۵ برابر تبدیل می شود.
  • تیلر: دستگاهی برای تبدیل لایه سخت خاک به بستر نرم برای کاشت گیاه است. در واقع لایه سخت خاک در عمق زیاد را شخم می زند و می شکند. از این دستگاه برای خاک ورزی اولیه استفاده می شود.
  • کولتیواتور: دستگاهی برای مخلوط کردن خاک نرم و مخلوط کردن کمپوستو کود با خاک است. از این دستگاه برای خاک ورزی ثانویه استفاده می شود که معمولا با لایه های نرم خاک سروکار دارد.
 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “مراحل و نکات کاشت پیازچه در باغچه و گلدان

  1. سوگند گفت:

    پیازچه چر از خاصیت و برای زیبایی سفره هم خیلی کاربردیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 − 1 =