1

مقدمه

شیرینی بیساق یا نان نازک همانند شیرینی پادرازی، نان چرخی، شیرینی نان نخودچی، نان برنجی، نان چایی، شیرینی اتابکی یا شیرینی ولیعهدی و نان قندی از انواع شیرینی‌های سنتی استان قزوین است. نان نازک یا بیساق شامل انواع گردویی و کنجدی و بادامی نیز هست که به‌ جای پسته از گردو و کنجد یا بادام استفاده می‌کنند. مردم محلی قزوین به آن بیساق هم می‌گویند. برای آشنایی کامل با مواد اولیه، مراحل و نکات تهیه شیرینی نان نازک، این مطلب را با دقت مطالعه و در بخش نظرات، تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این شیرینی داشته باشید.

مراحل اصلی

مرحله اول: تهیه و آماده سازی مواد اولیه

در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:

  • آرد: به میزان لازم
  • کره: ۱۰۰ گرم
  • شکر:200 گرم
  • تخم مرغ: 2 عدد
  • بکینگ پودر: 1 قاشق چایخوری
  • ماست: 100 گرم
  • وانیل: کمی
  • پسته پودر شده: 160 گرم
  • زرده تخم مرغ: 1 عدد
  • سفیده تخم مرغ: 1 عدد
  • زعفران دمکرده: 1 قاشق چایخوری


!
وانیل مصرفی در دستورات شیرینی سنتی از نوع وانیل خالص است. در صورت مصرف وانیل شکری، مقدار وانیل می بایست دو برابر شود. مصرف بیش از اندازه وانیل باعث تلخ شدن و همچنین تغییر رنگ شیرینی می شود.


!
زعفران را آسیاب نموده، مقداری آب گرم روی آن بریزید و روی بخار کتری بگذارید تا دم بکشد. در شیرینی پزی از زعفران غلیظ استفاده نمایید و در ظرف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.

مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماستو کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند.

مرحله دوم: آماده سازی و استراحت دادن خمیر

کره، شکر و وانیل را با همزن برقی زده، سفیده و تخم مرغ های کامل را بیفزائید و با همزن برقی هم بزنید. سپس ماست و بکینگ پودررا مخلوط کرده و به مواد بیفزائید. آرد الک شده را نیز بتدریج به مواد افزوده و مخلوط کنید تا خمیر لطیف و یکدستی بدست آید. و خمیر بدست نچسبد. خمیر را حدود 2 ساعت در دمای محیط استراحت دهید.

مرحله سوم: قالب زدن و تزئین شیرینی بیساق

در ادامه خمیر را روی میز آرد پاشیده شده و به ضخامت 2 میلیمتر پهن کرده و به صورت مستطیل های 20 در 30 سانتیمتری برش دهید. مقداری پودر پسته روی آن بپاشید و مستطیل ها را از عرضلوله نمائید. خمیر لوله شده را به قطعات 3 تا 4 سانتیمتری ببرید. برشها را در سینی چیده و 10 دقیقه استراحت دهید. روی شیرینی ها زرده زعفرانیبمالید. در نهایت پس از شکل دادن به خمیر و قرار دادن آن در سینی، شیرینی را مدتی در یخچال یا فریز قرار دهید، تا کاملا سرد شده و کره داخل آن سفت شود. سپس سینی را بلافاصله در فر قرار دهید. با این روش شیرینی پس از پخت، فرم خود را به خوبی حفظ می کند.

مرحله چهارم: پخت شیرینی

در نهایت در فر 350 درجه فارنهایت حدود 15 تا 20 دقیقه بپزید. زمانی که شیرینی، را از فر خارج کردید، بگذارید داخل سینی کاملا خنک شود، سپس آن را با کاردک از سینی جدا کنید. در انتها لازم به یادآوری است که از روی هم چیدن شیرینی به مقدار زیاد در یک ظرف، خودداری کنید و البته به خاطر داشته باشید ظرف شیرینی را دور از نور خورشید و در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.


!
بررسی دانوما نشان می دهد برای پخت شیرینی خشک از سینی لبه کوتاه استفاده نمایید و اندازه سینیرا طوری انتخاب کنید تا زمانی که داخل فر گذاشته می شود، از هر طرف تا دیواره فر، حدود 10 سانتیمتر فاصله داشته باشد و حرارت به راحتی پخش شود.

نکات کلیدی

  • بجای پسته می توانید از گردوی نیم کوب استفاده نمائید.
  • استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.

منابع و ارجاعات

  • کتاب جامع شیرینی سنتی ایرانی
  • مشاوره از آشپز حرفه ای
  • وبسایت محتوایی در حوزه شیرینی پزی
 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “مراحل و نکات تهیه “شیرینی بیساق قزوین یا نان نازک (پسته ای)”

  1. تاجیک گفت:

    شیرینی سنتی هرچه باشد خوشمزه است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 − 2 =